Kamper der Sekkingstad holdes som gissel

Åtte opprørere og én regjeringssoldat skal være drept i sammenstøt på Filippinene, i området der nordmannen Kjartan Sekkingstad trolig holdes som gissel av Abu Sayyaf-geriljaen.

Publisert Publisert

Islamistgruppen Abu Sayyaf krever skyhøye løsepenger for å slippe løs de fire gislene de tok 22. september. Kjartan Sekkingstad (til h.) er blant gislene.

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge en talsmann for den filippinske regjeringshæren, major Filemon Tan, fant sammenstøtene stad i Patikul-området på øya Jolo.

Dette er i det samme området som Abu Sayyaf antas å holde Sekkingstad og flere andre utenlandske statsborgere som gisler. Tan vil ikke svare på spørsmål om gislenes status.

– Vi følger situasjonen på Filippinene nøye, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vårt fokus er på gislenes liv og helse, og vi er i kontakt med våre samarbeidspartnere for å undersøke om Kjartan Sekkingstad og de andre gislene er berørt av trefningene, sier han.

  • Overvåkingsbilder: Her blir Kjartan fra Sotra kidnappet

Ba for sine liv

Sekkingstad, som er fra Sotra, ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor fra Oceanview Marina på øya Samal sør på Filippinene natt til 22. september.

I en video som ble sendt ut i begynnelsen av november, ba gislene for sine liv og leste opp gisseltakernes krav om løsepenger.

– Vær så snill, vær så snill å ta denne gruppen og deres krav på alvor, for de er farlige, de mener alvor, sa Sekkingstad i videoen.

Betaler ikke

Sekkingstad og de øvrige gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), og på videoen kan det sess et svart IS-flagg i bakgrunnen.

Gisseltakernes krav lød opprinnelig på 1 milliard peso for hver av gislene, noe som tilsvarer rundt 181 millioner norske kroner, men er siden redusert til 165 millioner kroner per gissel, ifølge filippinske medier.

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å etterkomme gisseltakernes pengekrav.

– Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) i september.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. For tre måneder siden var det krise for butikken. Nå selger hun dobbelt så mye som i fjor.

  2. Bømlafjord­tunnelen stengt igjen – fortsatt lange køer i begge retninger

  3. Elisabeth (30) klarte ikke bestemme seg for husfarge. Så hun tok alle.

  4. Sommeren på vei tilbake: – Kan bli 20 grader fra onsdag

  5. Slik var dødsleirene på Vestlandet

  6. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet