Det er kilder i det ukrainske forsvarsdepartementet som oppgir dette til nyhetsbyrået Interfax i Ukraina.

Mandag formiddag opplyste ukrainske grensevakter at russiske styrker «strømmer inn» på Krim-halvøyen.

I løpet av 24 timer hadde ti russiske kamphelikoptre og åtte militære fraktfly landet på halvøyen, ifølge grensevaktene. Fire russiske krigsskip har vært i havnen i Sevastopol siden lørdag.

Det er en representant for den russiske Svartehavsflåten som overfor nyhetsbyrået Interfax benekter at flåten har stilt noe ultimatum.

Tidligere mandag oppga kilder i Ukrainas forsvarsdepartement til det ukrainske Interfax at man hadde mottatt et ultimatum undertegnet av øverstkommanderende for Svartehavsflåten

Pansrede kjøretøy

Tidligere mandag rapporterte ukrainske grensevakter om en oppstilling av pansrede kjøretøyer på russisk side av et smalt stred som deler Russland og Krim-halvøyen.

Videre ble det fra en talsmann for de ukrainske grensevaktene sagt at russiske skip hadde vært i bevegelse i og rundt havnebyen Sevastopol der den russiske Svartehavsflåten har base, og at russiske styrker hadde blokkert mobilnettverket i enkelte områder.

— Krig mot USA

Ifølge den ukrainske politikeren Julia Timosjenko har Russland i praksis erklært krig også mot USA og Storbritannia gjennom handlingene sine på Krim.

— Vladimir Putin er fullt klar over at ved å erklære krig, erklærer han også krig mot garantistene for vår sikkerhet, USA og Storbritannia, sier den tidligere statsministeren i et videoopptak lagt ut på hennes hjemmeside.

I henhold til det som kalles Budapest-memorandumet fra 1994, garanterer USA og Storbritannia sammen med Russland for Ukrainas sikkerhet. Avtalen var en motytelse for at Ukraina overførte sine atomvåpen til Russland.

Les også:

Regjeringsbygg okkupert

Samtidig kom det meldinger om at prorussiske demonstranter okkuperer en etasje i den regionale regjeringsbygningen i Donetsk, øst i Ukraina.

Donetsk er hjembyen til Viktor Janukovitsj, den prorussiske ukrainske presidenten som ble styrtet for halvannen uke siden. Få av innbyggerne i byen støtter fortsatt Janukovitsj, men mange betrakter fortsatt russerne som allierte, skriver Reuters.

Den elleve etasjer høye bygningen som nå er delvis okkupert, har vært under russisk flagg istedenfor det ukrainske flagget i tre dager.

Ukarinas forsvarsdepartement opplyste mandag at russiske jagerfly krenket ukrainsk luftrom over Svartehavet natt til mandag.

SPENT STEMNING: Soldater og militært personell, antatt russiske, samlet utenfor en ukrainsk militærbase ved Simferopol.
SCANPIX
STEILE FRONTER: Ukrainske militære på post i militærebasen ved Simferopol. Det som antas å være russiske styrker har samlet seg i nærheten.
SCANPIX

— Det ukrainske forsvaret sendte opp sine jagerfly for å avskjære de russiske. Det forhindret provokasjoner under to krenkelser av luftrommet, heter det i en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

- Truer hele regionen

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk advarer mot at militærkonflikten med Russland truer stabiliteten i hele regionen. Jatsenjuk avviste samtidig mandag påstander om at den nye regjeringen har planer om å nasjonalisere private bedrifter.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier på sin side at Russland er en forsvarer av menneskerettighetene på Krim, som ifølge ham er truet av ultranasjonalister.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Russland avstå fra handlinger som kan ytterligere forverre krisen i Ukraina. Ban kom med uttalelsen i forkant av et møte med Lavrov.

Men Lavrov anklager den nye regjeringen i Ukraina for angrep på minoritetene i landet. Han hevder også at flere ukrainske byer kontrolleres av «radikale elementer». Utenriksministeren krever at avtalen som ble inngått den 21. februar, skal tre i kraft.

Avtalen omfatter både en grunnlovsendring og folkeavstemninger i alle ukrainske regioner. Lavrov oppfordrer også Vesten til å legge geopolitiske hensyn til siden, og først og fremst tenke på det ukrainske folket.

Full kontroll på Krim

Ingen skudd skal til nå være løsnet, og ingen avtaler undertegnet. Men Russland ser nå ut til å ha full kontroll over Krim-halvøyen. Tusenvis av soldater er fløyet inn og to store ukrainske militærbaser er omringet, melder BBC.

Russiske soldater står side om side med lokale prorussiske halvmilitære grupper, som krever at de ukrainske soldatene hopper av og støtter Krims selvoppnevnte regjering.

Det er nå langt flere russiske enn ukrainske soldater på Krim. Halvøyen er nå i praksis avstengt med veisperringer.

Krisemøter i EU

EU, som er blitt kritisert for å ha vært for passive i starten av krisen i Ukraina, jobber nå med et felles svar på den verste krisen siden den kalde krigen.

— Det er avgjørende at Europa snakker med én stemme, sa den franske utenriksministeren Laurent Fabius under et hastemøte mellom utenriksministrene i Unionen mandag.

EU planlegger et «svært snarlig» ekstraordinært toppmøte for stats- og regjeringssjefene om Ukraina-krisen. Spørsmålet om sanksjoner mot Russland er ikke tatt helt av bordet i EU, men forkjemperne for dialog snakket mandag høyt i Brussel.

En politisk løsning for Ukraina må baseres på russisk tilbaketrekking og at trusselen om en større russisk invasjon tas av bordet, sier Sveriges Carl Bildt.

- Århundrets krise

Etter at president Putin i helgen ba nasjonalforsamlingen om å gi grønt lys til en militæraksjon på Krim-halvøyen for å beskytte etniske russere, har reaksjonene vært sterke blant vestlige statsledere.

— Europa befinner seg utvilsomt i sin verste krise siden Berlinmurens fall, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier mener det på ny finnes en fare for splittelse i Europa, og han understreker at det er diplomati som må løse krisen i Ukraina.

— Krisediplomati er ikke en svakhet, men viktigere enn noen gang så vi ikke faller ned i en avgrunn av militær opptrapping. Regjeringene i Ukraina og Russland må snakke direkte med hverandre, sa Steinmeier på vei inn til et krisemøte for utenriksminsterene i EU.

- Putin er som Hitler

Storbritannias utenriksminister William Hague sa tidligere mandag at de russiske soldatene må beordres tilbake, og ser med stor bekymring på muligheten for at russiske soldater sendes videre inn i Ukraina.

sza3e7a3.jpg
SCANPIX

— Konflikten i Ukraina er den største krisen i Europa hittil i dette århundret, sier Hague.

Tsjekkias tidligere utenriksminister, Karel Schwarzenberg, sammenligner Putins handlinger med det Hitler gjorde i Sentral- og Øst-Europa sent på 30-tallet.

— Det som skjer i Ukraina, er en gjentakelse av historien. Da Hitler ville annektere Østerrike sa han at tyskerne der ble undertrykt, sier Schwarzenberg til den østerrikske avisa Osterreich.

HOLDER VAKT: Inngangen til denne ukrainske militærbasen ved havnebyen Kerch er strengt bevoktet. Pansrede russiske kjøretøy tok mandag oppstilling på russisk side av Kerch-kanalen, som deler Russland og Krim-halvøyen.
SCANPIX