• Diktaturet har falt, uttalte Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko kort tid etter at hun ble satt fri lørdag ettermiddag.

Lørdag kveld kunne Julia Timosjenko tale til de mange tusener av demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev. Hun oppfordret til fortsatte protester.

Julia Timosjenko ankom Uavhengighetsplassen i rullestol. BBC melder at hun på vei til plassen, der demonstrantene har holdt stand i måneder, takket alle fremmøtte.

— Jeg har ønsket å være med dere og kjempe lenge, sier hun.

100.000 demonstranter skal nå være samlet på Uavhengighetsplassen.

- Et diktatur er falt

— Vårt hjemland vil fra i dag igjen bli i stand til å se solen og himmelen fordi et diktatur har falt, sa Timosjenko til journalister etter at hun var frigitt fra sykehuset hvor hun har oppholdt seg det meste av tiden siden hun ble fengslet i 2011.

Timosjenko har blitt behandlet for en rygglidelse på et sykehus i byen Kharkiv sørøst i Ukraina, under streng bevoktning. Ifølge AFPs korrespondent vinket hun til sine tilhengere da hun forlot sykehuset lørdag ettermiddag. Tilhengerne ropte i kor «befri Timosjenko».

Hun uttrykte sorg over de mange demonstrantene som har mistet livet, og at det må kjempes for at «deres blod ikke er ofret forgjeves».

Kontrabeskjed

Også tidligere lørdag ble det meldt at Timosjenko var løslatt, men kort tid etter kom det kontrabeskjed.

Opposisjonslederen har sittet fengslet i Kharkiv etter at hun i 2011 ble dømt til syv års fengsel for maktmisbruk.

Lørdag formiddag vedtok nasjonalforsamlingen at Timosjenko skulle settes fri umiddelbart uten presidentens godkjenning og «i tråd med en avgjørelse i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen».

Presidenten avsatt

Lørdag ettermiddag vedtok parlamentet i Ukraina å avsatte president Viktor Janukovitsj med 328 av totalt 450 stemmer. Det ble også vedtatt at nytt presidentvalg skal holdes 25. mai.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters reiste parlamentsmedlemmene seg etter avstemningen, applauderte og sang nasjonalsangen.

Tidligere lørdag sa Janukovitsj at han anser det som nå skjer som et statskupp og han nekter å bøye av.

— Jeg kommer til å oppfordre alle internasjonale observatører, til alle meklere som har vært innblandet i denne politiske konflikten, om å stoppe disse skurkene. De er ingen opposisjon, de er skurker, sa han til tv-kanalen UBR.

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko på vei til Uavhengighetsplassen i Kiev lørdag kveld.
Andrew Kravchenko/Reuters/NTB scanpix
GLEDE: Jevgenia Timosjenko jublet da det ukrainske parlamentet lørdag besluttet å sette hennes mor fri.
Reuters/NTB scanpix