Begge de norske legene ankom med samme fly fra Brussel søndag kveld. Mens Kyrdalen fikk passere uten problemer, ble Farstad holdt igjen.

– Vi vet ikke hvorfor han ble holdt tilbake. Begge legene har identiske papirer og har fått visum utstedt samtidig, sier ministerråd Jon Otto Brødholt i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Norges generalkonsul i Kongo, Hanne Dokolo, var søndag kveld på flyplassen for å forsøke å løse situasjonen som var oppstått.

Anestesilegen Farstad utarbeidet sammen med psykiater Kyrdalen den mye omtalte medisinske rapporten om Joshua French i midten av januar. Undersøkelsene, som ble gjennomført den 16. og 18. januar, skjedde i samarbeid med tre kongolesiske leger. Rapporten ble først oversendt Kongos myndigheter, men ble ikke kjent for den militære domstolen før lederen for påtalemyndigheten sendte den til dommer Serge Kabondo mandag i forrige uke.

Farstad og Kyrdalen ble fredag tilkalt til domstolen for å avgi vitneål og forklare om de mener French er tilregnelig eller ikke.