Jihad Moughniyah og fem andre Hizbollah-soldater ble drept da et israelsk kamphelikopter avfyrte raketter mot bilene de satt i, bekrefter den sjiamuslimske militsen.

Ifølge en kilde som står Hizbollah nær ble seks iranske soldater også drept i angrepet, som var rettet mot tre biler.

Den iranske revolusjonsgarden bekrefter på sin hjemmeside at en av deres generaler, Mohammad Ali Allahdadi, var blant ofrene.

Hizbollah-grunnlegger

Jihad Moughniyahs far var en av grunnleggerne av Hizbollah på 1980-tallet og hadde en svært sentral posisjon i bevegelsen.

Israelsk og amerikansk etterretning anklaget ham blant annet for å ha planlagt bombingen av USAs ambassade i Beirut i 1983, der over 60 mennesker ble drept, blant dem CIAs fremste Midtøsten-eksperter.

Noen måneder senere ble 299 amerikanske og franske soldater drept i en tilsvarende bombing av en amerikansk militærforlegning i Beirut, og også denne aksjonen ble det hevdet at Moughniyah sto bak.

Kidnappinger

Hizbollah gjennomførte også en rekke attentat og angrep mot de israelske styrkene som da okkuperte Sør-Libanon og tok ved flere anledninger israelske soldater til fange.

Moughniyah skal også ha organisert flere kidnappinger av vestlige gisler i Beirut på 1980-tallet, blant dem den amerikanske journalisten Terry Anderson som ble løslatt etter seks år, den britiske hjelpearbeideren Terry Waite som slapp fri etter fire år og CIAs Beirut-sjef William Francis Buckley som ble drept i fangenskap.

Bombe i nakkestøtten

Den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad forsøkte gjentatte ganger å likvidere Moughniyah.

I februar 2008 ble han drept av en fjernstyrt bombe som var skjult i nakkestøtten på bilen hans i Damaskus. Israel tok aldri offisielt på seg ansvaret for likvidasjonen, som hadde et umiskjennelig Mossad-preg.

Moughniyahs eneste sønn Jihad fulgte i farens fotspor og fikk ifølge ubekreftede meldinger nylig kommandoen over Hizbollahs styrker på Golan-høydene.

Israel bekrefter at de sto bak rakettangrepet som kostet ham livet, men det er ikke kjent om det var Jihad Moughniyah som var målet.