– Dette er en lettelse for Europa og et flott eksempel på hva Frankrike og Tyskland kan gjøre for fred, sier Frankrikes president François Hollande etter en natt med forhandlinger.

Både han og Tysklands utenriksminister sier store utfordringer gjenstår, men at avtalen er et steg i riktig retning.

– Det viktigste er at en våpenhvile er på plass. Noen hadde ønsket seg mer, det hadde vi også. Men dette er hva de to presidentene kunne bli enige om nå, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Våpenhvilen trer i kraft søndag.

Lang natt

I innspurten av de 17 timer lange forhandlingene, satt Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Merkel og Hollande alene rundt bordet, uten sine rådgivere til stede.

Torsdag morgen kunne de tydelig slitne statslederne endelig si at de hadde blitt enige om en avtale. Også de prorussiske separatistene har skrevet under på avtalen – etter press fra Putin, ifølge Merkel.

Våpenhvile

– Det viktigste vi har fått til, er at det skal inngås en ubetinget våpenhvile fra lørdag til søndag, sier Porosjenko.

To døgn etter at våpenhvilen trer i kraft, skal partene trekke sitt artilleri ut av Øst-Ukraina. Partene skal møtes regelmessig for å forsikre at avtalen opprettholdes. Partene er også enige om å frigi gisler.

Porosjenko sier han tror Ukraina vil klare å ta tilbake kontrollen over sin grense med Russland innen utgangen av 2015.

Vesten har i lang tid hevdet at Russland sender egne styrker inn i Ukraina og aktivt støtter separatistene i landet. Putin har hele tiden nektet for dette, og mener de russiske styrkene i Ukraina er der som frivillige.

Les også: