Mer enn 5000 døde i Nepal

Tirsdag ettermiddag norsk tid var 5.057 mennesker bekreftet døde og over 8.000 skadd etter jordskjelvet i Nepal.

Publisert Publisert

ØKER: Dødstallene har nå passert 5000 i Nepal. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Men mange mennesker ligger fortsatt under ruinene av de mange sammenraste bygningene, og statsminister Sushil Koirala sier det endelige antallet ofre derfor vil bli mye høyere, trolig rundt 10.000. Manglende redningsutstyr gjør at innbyggere graver etter familie og venner med bare nevene.

Ifølge FN er 8 millioner nepalere berørt av naturkatastrofen.— Vi gjør alt vi kan for å få redningsarbeidet til å gå så fort som mulig, sa statsministeren på en pressekonferanse tirsdag. Samtidig gjentok han bønnen til verdenssamfunnet om å sende hjelp til landet.

— Vi trenger telt og medisiner, og behandling og rehabilitering av ofrene er en stor utfordring. Det er som i en krigssone her, sa Koirala.

Øker støtten fra Norge

Regjeringen øker støtten til jordskjelvrammede i Nepal med 100 millioner til 130 millioner kroner, opplyser statsminister Erna Solberg (H).

Samme dag som det kraftigste jordskjelvet rammet lørdag, lovet norske myndigheter 30 millioner kroner til den akutte nødhjelpsinnsatsen i det fattige landet.

De pengene er allerede fordelt i FN-systemet og andre i den akutte fasen. Da Solberg og utenriksminister Børge Brende (H) møtte norske hjelpeorganisasjoner tirsdag ettermiddag, kunngjorde statsministeren at beløpet i første omgang økes med 100 millioner kroner.

Folk sender penger

Samtidig er norske hjelpeorganisasjoner overveldet over givergleden hos det norske folk etter jordskjelvtragedien i Nepal. Så langt har over 25 millioner kroner strømmet inn.

De fleste organisasjonene som jobber i Nepal, satte umiddelbart i gang innsamlingsaksjoner da katastrofen var et faktum.

SOS-barnebyer har ti barnebyer i Nepal; tre av dem ligger nær episenteret for skjelvet, som har kostet flere tusen menneskeliv. Siden lørdag har nordmenn gitt nesten 6 millioner kroner til organisasjonen, som også har fått hele 500 nye katastrofefaddere.

– Det er helt fantastisk. Det viktigste SOS-barnebyer gjør nå, er å ta vare på de barna som er alene i katastrofen – de som har kommet bort fra foreldrene sine eller har mistet dem, sier informasjonssjef Synne Rønning til NTB.

8 millioner rammet

FN anslår at til sammen 8 millioner nepalere er berørt av skjelvet på en eller annen måte. Svært mange har mistet hjemmene sine, eller de tør ikke gå inn i husene sine igjen fordi bygningene har fått skader og kan rase sammen.

Frykten for etterskjelv er stor, og det er mangel på mat, renseutstyr til vann, tepper, telt, medisiner og medisinsk utstyr.

Desperate

Myndighetene får hard kritikk for å være altfor sene med å få ut hjelpen. Folk er stadig mer desperate etter hjelp og informasjon om hva som skjer og hva de skal gjøre.

— Regjeringen gjør ingenting for oss. Vi må grave med bare hender, sa Anil Giri, som sammen med 20 frivillige lette etter to venner de mener ligger begravet i ruinene.

Myndighetene innrømmer at de er tatt helt på sengen av katastrofens omfang, og de appellerer til det internasjonale samfunnet om å komme med hjelp.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Er lovet landing i Katmandu i natt

  2. UD mangler fortsatt kontakt med fem nordmenn i Nepal

  3. Reiser til Nepal for å hjelpe

  4. De ti kraftigste jordskjelvene verden har opplevd

BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN