Dagbladets journalist døde

Dagbladet-journalist Carsten Thomassen døde etter angrepet mot Serena Hotel i Kabul. Målet for terroristene var Jonas Gahr Støre, tror FNs generalsekretær.

Publisert Publisert
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Opprørere slo til mot hotellet i den afghanske hovedstaden Kabul mandag kveld.

Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble skutt og såret, og også en ansatt i Utenriksdepartementet ble såret.

Mandag kveld kom meldingen om at Thomassen døde av skadene han pådro seg.

Thomassen (39) ble fraktet til et tsjekkisk feltsykehus ved den internasjonale flyplassen i Kabul etter angrepet. Han døde på operasjonsbordet, melder dagbladet.no.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var målet for terrorangrepet i Kabul, sier FNs generalsekretær.

Sorg og avmakt

I Dagbladet ble dødsbudskapet mottatt med stor sorg mandag kveld.

– Dette er en ubeskrivelig situasjon. Vi føler stor sorg og avmakt, sier Dagbladets redaktør Anne Aasheim.

Hun ga kollegene det tunge budskapet like før klokken 21.30 mandag kveld.

Nyhetsredaktør Peter Raaum forteller at Carsten Thomassen var en erfaren utenriksjournalist.

– Han har reist verden rundt, og har også vært i Afghanistan tidligere. Han var en av de mest dyktige og erfarne utenriksjournalistene i norsk presse, sier nyhetsredaktør Raaum til sin egen avis.


Les også: Journalister i sjokk og sorg.

Alvorlig for UD-ansatt

Pressekontakt Kristin Melsom i Utenriksdepartementet (UD) sier til NTB at tilstanden fremdeles er alvorlig for den UD-ansatte mannen som også ble såret i angrepet. Den norske delegasjonen befinner seg nå på den internasjonale militærbasen i Kabul.

– Vi vet foreløpig ikke når utenriksministeren og hans følge vil reise hjem, men det blir ikke i kveld, sier Melsom til NTB.

Taliban har påtatt seg skylden for angrepet.

— Jeg så blodspor. Så fant jeg UD-medarbeideren skutt, sier Græsvik.

Han jobber til daglig i utenriksavdelingen til TV 2 på Nøstet. Sammen med fotograf Aage Aune følger han utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i Afghanistan.

Les også: Støre: - Et av mine mest dramatiske øyeblikk

På telefon forteller Græsvik om de dramatiske scenene som møtte ham i hotellresepsjonen etter å ha hørt smell og skudd.

Hardt skadd

– Det var blodspor overalt, og det lå norske dokumenter spredt utover gulvet. Jeg fant en medarbeider fra UD skadd og hjalp til med behandlingen av ham. Samtidig fikk Carsten (Thomassen, journalist fra Dagbladet) behandling av kolleger fra VG, sier Græsvik.

Begge de to var skutt. Etter hvert kom det amerikanske og norske sanitetssoldater til. De to skadde ble fraktet til feltsykehuset ved flyplassen i Kabul.

UD-medarbeideren er hardt skadd, opplyste UD tidligere i kveld. Den UD-ansatte skal være utenfor livsfare.

Les også: Bomben gikk av like før norsk middagsselskap

Utenriksminister Støre er i sikkerhet etter bombeangrepet mot et hotell i Kabul, ifølge Scanpix-fotografen Stian L. Solum.

— Murpussen fyker rundt i rommet her. Hele bygningen ristet, sier Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen, som befinner seg på det samme hotellet.

- Flere bomber

Eksplosjonen skjedde litt før klokken 15 norsk tid mandag ettermiddag på Senera Hotel, der Støre og hans delegasjon bor under besøket i den afghanske hovedstaden. Støre skal ha vært på vei til et møte på hotellet da bomben gikk av, skrev aftenposten.no.

Utenriksminister Støre slapp uskadd fra hendelsen.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det uklart om bomben eksploderte inne i hotellet eller på den store parkeringsplassen utenfor. Men politimannen Mohammad Arif sa til byrået at bomben hadde gått av inne i bygningen.

— Flere bomber gikk av utenfor hotellet, sier Lysberg Solum til NTB. Han ble også selv beskutt under angrepet.

Lysberg Solum er selv med i følget til Støre under reisen til Pakistan og Afghanistan.

En selvmordsbomber og tre andre talibanfolk sto bak angrepet mot utenriksminister Jonas Gahr Støres hotell i Kabul, sier en talsmann for militsen.

Skyting

Etter at minst to bomber gikk av utenfor hotellet hvor nordmennene var samlet, oppsto det også skyting inne i hotellet, forteller fotografen.

— Alle i delegasjonen er i sikkerhet. De befinner seg i sikkerhet i kjelleren av hotellet. Situasjonen er veldig kaotisk akkurat nå, sier pressekontakt Kristin Melsom i UD til VG Nett.

Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen fortalte at han først hørte en granateksplosjon og gjennom vinduet kunne se at det ble skutt mot vaktbygningen ved porten. Vaktene løp i dekning, sa han.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det uklart om bomben eksploderte inne i hotellet eller på den store parkeringsplassen utenfor. Men politimannen Mohammad Arif sa til byrået at bomben hadde gått av inne i bygningen.

- Støre var ikke målet

En talsmann for Taliban sier at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ikke var hovedmålet for angrepet mot Serena Hotel i Kabul mandag.

Talibans talsmann Salah Adin al-Ayoupi bekrefter overfor Nettavisen at Taliban sto bak det koordinerte angrepet i Afghanistans hovedstad Kabul mandag.

Talsmannen sier videre at Taliban ikke visste at Jonas Gahr Støre og den norske delegasjonen befant seg på hotellet. Fire mennesker ble drept og seks såret i angrepet mot Serena Hotel i Afghanistans hovedstad Kabul, ifølge det afghanske innenriksdepartementet. To av de skadde er nordmenn.

— Jeg kan bekrefte at det norske utenriksministeren ikke var hovedmålet, sier Salah Adin al-Ayoupi.

Han understreker at hotellet ofte gjester internasjonale delegasjoner, og at alle som er tilknyttet NATO var målet for aksjonen.

— Jeg vil også be Norge om å trekke sine styrker ut av Afghanistan.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kjempet for kollegaens liv

  2. - Støre var ikke målet

  3. Mintes Thomassen i Stortinget

  4. Fortsatt alvorlig for UD-ansatt

  5. Afghanistans ambassadør fordømmer angrepet

  6. - Ville angripe mens Støre var på hotellet

  7. Landet på Gardermoen

  8. I skuddlinjen

Foto: Even Bast

Foto: tian Lysberg Solum / SCANPIX

Foto: AHMAD MASOOD

Foto: HANDOUT

Foto: AHMAD MASOOD