G8-blokade ble triumf

Med fornuftige sko og førsteklasses planlegging greide flere tusen demonstranter å blokkere alle veiene inn til Heiligendamm.

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Noe slikt har de aldri sett før, de ti kyrne som tygger drøv i formiddagssolen. De har fått selskap. Mye selskap. Gjestene kommer i fem grupper, fem levende belter av mennesker som bølger frem gjennom åkrene og over jordene.

De går stille, men fort, samlet og målbevisst. Mange bærer flagg; røde faner eller fredsflagg eller banner med setninger som «Senk G8-toppmøtet! Hit med det gode liv!»

Marsjen begynte for et par timer siden, i Anti-G8-leiren i småbyen Reddelich, et par kilometer unna. Demonstrantene fulgte riksveien, i retning nabobyen til Heiligendamm — Bad Doberan. En ulovlig marsj, ikke varslet og slett ikke godkjent av politiet.

Så forsvant de plutselig alle sammen, inn i skogen. Politisperringen lenger fremme på veien ble brått formålsløs.

Nå er de fem gruppene kommet ut på de åpne jordene. Det er bløtt og klinete, men de fleste har gode sko. Lengre fremme høres politisirener. Rekker av små hvite prikker kommer til syne i skogbrynet. Det er politihjelmer.

Den ene gruppen blir stanset av en dyp grøft. Ikke noe problem: En liten bro er gjort klar. Neste gjørmehull fylles med hundrevis av små halmsekker som demonstrantene bærer med seg.

En godt polstret polititropp har stilt seg opp i skogkanten ved marsjens mål: Den smalsporede toglinjen og veien som går parallelt inn til Heiligendamm. Dette er den ene av to ruter inn til hotellet nå under toppmøtet. Så nær har ingen uvedkommende lov til å være.

Alt er fredelig, de marsjerende holder hendene i været. Og de sprer seg utover, fronten er mange hundre meter lang.

Politiet gjør retrett. Demonstrantene stiger over den smalsporede jernbanelinjen og setter seg ned på veien. Jubel og lettelse.

Klokken 12 melder politiet at begge innfartsårene til Heiligendamm er stengt. Helikoptrene går i skytteltrafikk, journalister som skal på pressekonferanser inne på hotellet må fraktes i båt.

I åkerkanten går alt fredelig for seg. Ved den andre kontrollposten er det tilløp til steinkasting, politiet bruker vannkanoner, noen av demonstrantene blir arrestert.

Block G8, som står bak aksjonen, mener de har 10.000 mennesker ute. I går kveld satt mange av dem fortsatt på veien ved østre inngangen til Heiligendamm. Der hadde de tenkt å bli.

— Dette er som en seiersrus. Vi blir sittende til fredag. Vi var redd det skulle bli blodig, og så gikk det slik, sa norske Johannes Wilm i går kveld. Han er en av seks nordmenn som var med på blokaden ved den østre porten i går.

Både politi og domstoler har nedlagt forbud mot alle demonstrasjoner så nær opp til det 12 kilometer lange sikkerhetsgjerdet rundt Heiligendamm.

I går ettermiddag diskuterte demonstrantene om de burde gå videre; gå løs på selve gjerdet. Block G8-ledelsen var imot, mange andre for.

— En stor suksess, sier Erwin Volgast (58) fra Hamburg i går ettermiddag. Han og konen dro fra Hamburg på morgenen for å være med, i 16-tiden rusler de tilbake til bilen. Vi møter store flokker med ungdom som bærer mat og drikke inn til blokaden.

— Vi kom litt sent, men fulgte bare etter politihelikoptrene over jordene her, sier Volgast. Han er strålende fornøyd med å ha greid å overliste en politistyrke på 16.400 menn og kvinner. At det er ulovlig, tar den selvstendig næringsdrivende ikke tungt.

— Når rett blir gjort til urett, er det en plikt å gjøre motstand, sier Volgast.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Bush kom uten klimaløfter

BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN