Trumps teorier vil trolig prege debatten i natt

Natt til torsdag møter Hillary Clinton og Donald Trump hverandre ansikt til ansikt for tredje og siste gang før valget.

Publisert Publisert

Amerikanske medier bruker stadig beskrivelsen «av hengslene» for å beskrive Donald Trumps opptreden de siste ukene. Natt til torsdag møter han Hillary Clinton til den siste debatten før valget. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
  • Skal du se debatten? Den overføres direkte på bl.a. NRK1 og TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 03 natt til torsdag. Debatten sendes også i reprise torsdag kl. 12 og kl. 18.45 på TV 2 Nyhetskanalen. I tillegg blir den lett tilgjengelig på f.eks. YouTube og NRKs nett-TV.

De to kandidatene barker sammen igjen. I den forrige debatten kalte Trump Clinton «djevelen» og sa at hun burde vært i fengsel. Han tok også opp Bill Clintons utroskap.

Siden da har eiendomsmogulen trappet opp sine angrep og proklamert at han er «fri fra lenkene». Spørsmålet nå er hvor langt han vil gå i sine angrep på Clinton.

Hun har på sin side fått ferske avsløringer om at en sentral medarbeider i utenriksdepartementet tok kontakt med FBI for å forsøkte å endre sikkerhetsgraderingen av en e-post fra hennes private sever.

Ubegrunnede anklager

Trumps oppvarming til debatten tyder på at han ikke vil ha en midlere tone denne gangen. I dagene frem mot duellen i Las Vegas har han blant annet beskyldt Clinton for å bruke doping for å prestere bedre under debattene.

Han sier også en «global elite» jobber mot ham og beskylder amerikanske medier for å stå i ledtog med Clinton.

Men kanskje mest alvorlig er hans udokumenterte påstander om at det vil pågå utstrakt valgfusk, noe som kan undergrave valgets legitimitet blant mange av Trumps millioner av velgere.

«Om vi lar skurken (Clinton) styre landet, vil historien huske 2017 som året Amerika mistet sin uavhengighet», skrev Trump på Twitter tirsdag.

Benghazi-mor i publikum

Debatten arrangeres av en uavhengig kommisjon bestående av både republikanere og demokrater. Men det betyr ikke at den slipper unna Trumps påstander om at også den er en del av det «fiksede systemet».

Ifølge nyhetsbyrået AP vil en av mødrene til amerikanerne som ble drept i Benghazi i 2012, være blant Trumps gjester under debatten. Pat Smith har tidligere sagt at hun holder Clinton ansvarlig for at sønnen Sam ble drept under angrepet mot USAs konsulat i den libyske byen. Trump har også invitert president Obamas halvbror.

Clinton har på sin side invitert den Trump-kritiske milliardæren Mark Cuban og HP-sjef Meg Whitman.

De siste forberedelsene gjøres ved universitetet der den tredje av debattene holdes, bare noen kilometer fra neonlysene, de høylytte spilleautomatene og de enorme kasinoene i gamblinghovedstaden Las Vegas. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix

Debattleder fra Fox News

Debatten ledes av Fox News-anker Chris Wallace, og det er første gang en journalist fra den konservative TV-kanalen leder en presidentdebatt.

Kanalens meningsbærende programmer er svært Trump-vennlige. Men i nyhetsavdelingen har blant andre Wallace fått skryt for å ha stilt Trump kritiske spørsmål, som da han faktasjekket på direkten under en nominasjonsdebatt.

Veteranen er kjent som en dyktig og aggressiv utspørrer som ikke gir seg. Han vil garanter ha vanskelige spørsmål også til Clinton

Seks hovedtemaer

Debatten skal bestå av seks 15 minutter lange deler. Temaene er i utgangspunktet statsgjeld og velferdsordninger, innvandring, økonomi, Høyesterett, utenrikspolitiske kriser og hvor egnet de to er til å være president.

Trumps sammensvergelsesteorier og påstander om valgfusk vil også garantert bli tatt opp, samt de stadig nye anklagene mot ham om seksuelle overgrep.

Det samme vil trolig noen av de siste avsløringene fra de stjålne epostene Wikileaks har offentliggjort fra Clinton-leiren.

Debattbyen Las Vegas ligger i den tradisjonelle vippestaten Nevada, der Clinton nå har en gjennomsnittlig ledelse på 2,5 prosentpoeng på meningsmålingene. På landsbasis leder hun med rundt 7 prosentpoeng, ifølge RealClearPolitics.

Publisert