Ny tysk regjeringsplattform klar – kull skal ut, cannabis skal inn

Sosialdemokratene, De grønne og Fridemokratene er enige om en ny regjering i Tyskland. Kristendemokratene mister regjeringsmakt for første gang på 16 år.

Tysklands påtroppende statsminister Olaf Scholz (midten) med lederne for de andre partiene i koalisjonen. T.v. Christian Lindner (Fridemokratene), t.h. Annalena Baerbock og Robert Habeck (De grønne).
  • NTB
Publisert Publisert

Finansminister Olaf Scholz blir Tysklands nye statsminister og erstatter Angela Merkel. Regjeringen kalles en «trafikklyskoalisjon» ettersom de tre partiene har fargene rød, gul og grønn.

Selv om valget var i september, gikk avtalen uventet raskt å forhandle frem, sett i lys av de store politiske forskjellene mellom partiene. Lettelsen er dermed stor både blant Tysklands internasjonale partnere og tyskere som bekymret seg for den fjerde koronabølgen. Scholz og resten av regjeringen skal sette ned et kriseteam for å bekjempe viruset.

Den påtroppende statsministeren forventer at de tre partienes medlemmer skal gi sin velsignelse til avtalen i løpet av de neste ti dagene. Han planlegger å overta omkring 6. desember.

Scholz gir blomster til sin forgjenger Angela Merkel på hennes siste regjeringsmøte onsdag.

Kullet skal bort

Den nye avtalen inneholder blant annet et mål om å avslutte bruken av kull som energikilde innen 2030, fremfor 2038 som var planen tidligere. Utbyggingen av fornybare energikilder skal også utvides kraftig,

I tillegg går partiene inn for å legalisere cannabis i regulerte former. Begge disse løftene regnes som seire for De grønne, som gjorde store fremskritt i valget.

Helsearbeiderne skal få en stor bonus for sin innsats under koronapandemien, som den nye tyske regjeringen skal bruke om lag 10 milliarder kroner på. Det skal også settes ned et nytt ekspertpanel som skal gi daglige oppdateringer om pandemisituasjonen til regjeringen.

Gjeldsbrems

Til gjengjeld skal landet gjeninnføre den såkalte gjeldsbremsen, som begrenser underskuddet på statsbudsjettet i Tyskland til maks 0,35 prosent av BNP. Det er en stor seier for de markedsliberale Fridemokratene. De har kjempet hardt imot skatteøkninger og underskuddsbudsjettering.

Nyhetsbyrået DPA rapporterer også at koalisjonen vil åpne for å legalisere bevæpnede droner i det tyske forsvaret, for å beskytte soldater på utenlandsoppdrag.

Avtalen, som har fått navnet «Våg å gjøre mer fremskritt,» ble lekket til flere medier like før den formelle presentasjonen tirsdag ettermiddag.

På utenriksfronten legger Scholz stor vekt på «et suverent Europa».

– Det er vår jobb som et folkerikt og økonomisk sterkt land i hjertet av Europa å muliggjøre og fremme dette suverene Europa, sa den påtroppende statsministeren.

Tyskland skal slutte å bruke kull til elektrisitetsproduksjon innen 2030, lover den nye regjeringen.

Grønn utenriksminister

Sosialdemokratene (SPD) har fått store departementer som innenriksdepartementet, arbeids- og sosialdepartementet og helsedepartementet. De får også styre forsvarspolitikken, boligpolitikken og økonomisk samarbeid og utvikling.

De grønne tar blant annet utenriksministerposten og et nytt økonomi- og klimadepartement. Dessuten skal de styre familiedepartementet, miljødepartementet og landbruksdepartementet.

Fridemokratene (FDP) får finansministerposten, samt justisdepartementet, transport- og digitaliseringsdepartementet og utdannings- og forskningsdepartementet.

Angela Merkels kristendemokrater (CDU/CSU) har sittet ved makten i Tyskland i 16 år, og i tolv av dem styrte de i en såkalt storkoalisjon med SPD. Sist SPD satt med statsministerposten var i 1998-2005, da i koalisjon med De grønne.

Publisert
BT anbefaler

Brann har åtte nye spillere siden sommeren. Bare én var i Hornelands øyne en klar forsterkning.

Brann rustet opp til høsten med åtte nye spillere, men Horneland er usikker på om laget ble forsterket.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er ein vemodig jobb å rydde etter eit liv

  2. Væpna politiaksjon på Damsgård: – Svært skremmande

  3. Her heises Hege (43) ned fra Ulriksbanen. – Nå vet jeg endelig hva som skjer hvis den stopper.

  4. Resultatene i stor fedmestudie overrasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere.

  5. WHO: Råder folk over 60 år til å utsette reiser

  6. – Jeg hadde hørt om RS-virus, men fikk helt sjokk da jeg så hvor syke de ble