Angrepet er en god illustrasjon på de enorme vanskene som helsemyndighetene står overfor når de skal bekjempe den dødelige epidemien som herjer i Vest-Afrika og som hittil har kostet minst 1145 mennesker livet.

Leger og sykepleiere kjemper ikke bare mot sykdommen, men også mot en dyp mistillit i et samfunn der mange tror at viruset ble oppfunnet i Vesten for å drepe afrikanere eller simpelthen at det hele er en bløff.

— De sparket ned dørene og plyndret stedet. Alle pasientene er borte, sa Rebekka Wesseh, som var vitne til flukten i den tett befolkede slummen West Point i Monrovia.

Angriperne, som stort sett var ungdommer, ropte fornærmelser mot president Ellen Johnson Sirleaf og ropte «det finnes ikke noe som heter ebola», ifølge Wesseh. Hun la til at alle sykepleierne også rømte.

Stjal sengetøy

En talsmann for helsemyndighetene sa at angriperne også tok med seg madrasser, medisiner og laken fra skolen som var omgjort til behandlingssenter for å isolere pasienter som er smittet av viruset.

Alle 29 som befant seg på senteret, hadde testet positivt for ebola. I tillegg til de 17 som rømte, døde ni av dem for fire dager siden, og tre andre ble hentet av sine slektninger.

Alle som rømte, vil trolig dø i løpet av kort tid, og mange flere vil bli smittet ikke bare av dem, men av madrassene og sengetøyet som ble stjålet. Også angriperne har trolig påført seg selv smitten.

OVER 1000 DØDE: Den dødelige epidemien som herjer i Vest-Afrika har hittil kostet minst 1145 mennesker livet.
SCANPIX

Ebola spres gjennom kontakt med kroppsvæsker fra dem som er smittet, som blod og svette, og det finnes ingen vaksine og ingen kur for sykdommen, som i mellom 60 og 90 prosent av tilfellene ender i en smertefull død.

Tror ikke på ebola

Mange mennesker i West Point var imot at behandlingssenteret skulle bygges.

— Vi sa til dem at de ikke skulle bygge her, men de ville ikke høre. Dette ebola-styret, vi tror ikke på det, sa en ung innbygger i nabolaget som ikke ville oppgi sitt navn.

Også i Sierra Leone har myndighetene hatt problemer med å få folk til å respektere karantenebestemmelser etter hvert som myter om viruset spres. Søndag rømte en ung pasient fra et behandlingssenter og ble borte i en time før han ble funnet og tatt med tilbake igjen.

I forrige måned stormet flere tusen mennesker hovedsykehuset i Kenema og truet med å brenne det til grunnen og ta med seg pasientene. Den lokale politisjefen sa at panikken oppsto fordi en tidligere sykepleier sa at ebola var et påskudd for kannibalistiske ritualer på sykehuset.

Overtro og frykt

1500 politifolk og soldater er utplassert for å hjelpe til i kampen mot viruset, men de er maktesløse overfor mistroen, overtroen og frykten til de dårlig utdannede menneskene i fattige samfunn.

Helsearbeiderne trygler blant annet forgjeves folk om ikke å bade de døde, som er svært smittsomme, men det har bidratt til å vekke folks mistanker siden mange ser på bading av de døde som et viktig ritual for å hedre de døde.

Mange steder forsøker folk som tror på viruset, å beskytte seg ved hjelp av kurer de hører om gjennom ryktebørsen eller av lokale medisinmenn.

I Nigeria døde to mennesker etter å ha inntatt store mengder salt de trodde ville beskytte dem, og i Liberia er det meldt om folk som drikker klor i håp om å holde smitten borte.