Egypt har lenge sett på seg selv som den mest effektive mekleren i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Den forrige våpenhvilen på Gazastripen ble meklet fram mens Det muslimske brorskap og president Mohamed Mursi hadde makten i Kairo.

Etter fjorårets militærkupp og innsettelsen av tidligere forsvarssjef Abdel al-Sisi som president, er alt endret.

Avlegger

Egypts nye makthavere har kastet Mursi og tusenvis av medlemmer av Det muslimske brorskap i fengsel og stempler dem som terrorister.

Sisi ser på Hamas som en avlegger av Brorskapet og har sluttet helhjertet opp om Israels blokade av Gazastripen.

Da Israel tidligere i måneden innledet sin nye militæroffensiv mot Gazastripen, kom det ingen protester fra Kairo, som mente at Hamas bar skylden.

Da Egypt til slutt kom på banen med et våpenhvileforslag, skjedde dette uten at Hamas-ledelsen ble konsultert eller lyttet til. Hamas vendte derfor ikke uventet tommelen ned for forslaget.

Stiller krav

Hamas har selv tilbudt Israel en ti år lang våpenhvile, men krever til gjengjeld blant annet at Israel og Egypt opphever sin blokade av Gazastripen.

President Abdel al-Sisi ønsker slett ikke et Hamas-styrt nabolag, men vet samtidig at bildene av palestinske bombeofre vekker sterke følelser hos mange egyptere og kan bidra til økt oppslutning for Brorskapet.

Egypts utenriksminister Sameh Shukri understreket lørdag at det egyptiske forslaget til våpenhvile fortsatt ligger på bordet, men sa at Egypt ikke ser noe behov for å endre det.

— Det tilfredsstiller behovene til alle parter, sa han.

Satser på sjeiken

Ingenting tyder imidlertid på at Hamas vil gå med på et egyptisk forslag, noe også USA og andre vestlige land ser ut til å ha forstått. Derfor setter de nå sin lit til andre aktører og samler seg rundt Qatar der Khaled Meshaal og andre Hamas-ledere lever i eksil.

Emiren av Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, har bekreftet at han nå fungerer som «kommunikasjonskanal» mellom Hamas og omverdenen.

Emiren vakte oppsikt da han i 2012 dro på «statsbesøk» til Gaza by, med milliarder av kroner i bistand i kofferten.

At han samtidig er en populær mann i Washington, som nylig inngikk avtale om salg av våpen for nærmere 70 milliarder kroner til Qatar, gjør ham ikke mindre viktig.

Møte i Doha

Nå har sjeiken invitert FNs generalsekretær Ban Ki-moon, palestinernes president Mahmoud Abbas, Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair, vår egen utenriksminister Børge Brende og flere andre internasjonale utsendinger til Doha for å diskutere en våpenhvile på Gazastripen.

— Qatar har presentert Hamas' forespørsler til verdenssamfunnet. Listen er overlevert til Frankrike og FN, og under morgendagens samtaler vil det bli forhandlet ytterligere om disse vilkårene, sa en kilde nær emiren lørdag.

Meshaal kommer ikke selv til å delta på søndagens møter, men det bekreftes at han vil stå i løpende kontakt med Abbas.

For Egypt er dette dårlig nytt og landet anklager Qatar for å sabotere deres eget våpenhvileforslag.