Ricky Jackson (57) er dermed den personen som har sittet lengst i et amerikansk fengsel før han ble frikjent, sier advokat Mark Godsey i Ohio Innocence Project.

Jackson vil bli sluppet ut fredag etter at papirarbeidet er ferdiggjort, opplyser advokaten.

57-åringen ble sammen med to andre dømt for drapet på Harold Franks i 1975 etter at 12 år gamle Eddie Vernon hadde vitnet om at han så Franks bli angrepet.

Trakk vitnesbyrdet

Vernon, som nå er 53 år, trakk senere sitt vitnesbyrd og fortalte myndighetene at han aldri var vitne til forbrytelsen.

Advokatene i Ohio Innocence Project søkte om å få Jacksons sak gjenopptatt etter at Vernon fortalte en prest at han var på en skolebuss da drapet skjedde, noe andre vitner har bekreftet. Ingen andre beviser enn Vernons vitnesbyrd knyttet Jackson til drapet.

Aktor i Cuyahoga fylke, Timothy McGinty, sa i retten tirsdag at uten et øyevitne så har ikke påtalemyndigheten lenger en sak. Dagen etter ble Jackson frikjent av en dommer i samme fylke.

Fortsatt fengslet

De to andre mennene som ble dømt sammen med Jackson, brødrene Ronnie og Wiley Bridgeman, har også søkt om å få sine saker gjenopptatt. Deres søknader er imidlertid ikke ferdigbehandlet. Ronnie Bridgeman ble løslatt i 2003, mens broren fortsatt sitter i fengsel.

Under etterforskningen knyttet politiet i Cleveland en revolver og en grønn kabriolet, som ble sett på åstedet for drapet, til en annen mann som ble pågrepet tre år senere for mord i forbindelse med ran. Mannen ble imidlertid aldri siktet for drapet på Franks.

Dødsdom

I utgangspunktet ble Jackson dømt til døden for drapet på Franks. Dommen ble imidlertid opphevet på grunn av en prosedyrefeil.

Bridgeman-brødrene satt på en fengselsavdeling for dødsdømte inntil myndighetene i Ohio erklærte dommen som grunnlovsstridig i 1978.