Mannen, som nå er gjenstand for meksikanernes intense sinne og hele verdens bekymring, heter Enrique Peña Nieto og er Mexicos president.

Da presidenten søndag vendte hjem fra APEC-møtet i Kina, ble han møtt med de største demonstrasjonene Mexico har opplevd i nyere tid. Sinnet gjeldet de angivelige drapene på 43 unge mannlige lærerstudenter, som har vært forsvunnet siden 26. september og hvis skjebne fremdeles ikke er fastslått. Selv om medlemmer av et narkokartell har fortalt hvordan de drepte, brente og kvittet seg med de 43 likene i delstaten Guerrero, er det ingen beviser og dermed heller ingen tiltalte. På de 53 dagene som har gått siden studentene ble bortført av politiet, har myndighetene vært ute av stand til å fastslå hva som har skjedd med den store gruppen.

Derfor er meksikanerne rasende på sin president og på hele det korrupte, arrogante og inkompetente systemet han representerer. Forsvinningen til de 43 er kun toppen av år med angst, avmakt og ufattelige lidelser som følge av de mektige narkokartellenes innbyrdes kamper og grusomme vold.

Sett på som Mexicos Kennedy

Det var nettopp den volden og landets generelle sikkerhetssituasjon, som den unge presidenten lovte å prioritere høyt, da han for to år siden ble president. Da brakte han Det institusjonaliserte revolusjonspartiet (PRI) tilbake til makten etter en pause på 12 år. Som nygift med den populære såpeskuespilleren Angélica Rivera ble han nærmest oppfattet som Mexicos svar på John F. Kennedy og prydet Time Magazines forside som sitt fedrelands redningsmann.

Han lovet å bekjempe volden og bringe Mexico inn i de moderne lands rekker. Under hans ledelse skulle det gamle PRI, som har dominert Mexico det meste av det 20. århundret, vise at dets notoriske uvaner med korrupsjon og maktmisbruk var fortid.

- Jeg får nå mulighet til å vise partiets nye ansikt og jeg lover åpenhet, ærlighet og ansvarlighet i min regjering, sa han etter valget i 2012.

Tilhører eliten

På mindre enn ti år har Nieto gått fra å være en betydningsløs politisk figur til å ha landets høyeste embete, godt hjulpet av et politisk nettverk fra PRIs gamle garde. Fra hjemkommunen Atlacomulco kommer tallrike betydningsfulle politikere, som er blitt enormt rike i løpet av sine karrierer, og hans egen familie har i generasjoner strebet etter presidentposten.

Nieto tilhører dermed uten tvil landets politiske elite, men han er ikke spesielt intellektuell. Da han ble bedt om å nevne yndlingsboken sin, blandet han de to kjente meksikanske forfatterne Carlos Fuentes og Enrique Krause sammen, og har generelt vanskelig for å huske titler på bøker. Det gjør ham jevnlig til latter på sosiale medier.

- Jeg liker faktisk ikke å lese, har han sagt, ifølge det politiske bladet El Proceso.

Få meksikanere kjenner til privatlivet hans og han snakker heller ikke mye om det. Hans første kone døde i 2007 etter et epilepsianfall. Med henne har han tre barn, og senere kom det frem at han fikk to barn til utenfor ekteskapet. Kvinnetekket er i virkeligheten kanskje det eneste han har til felles med John F. Kennedy, men det hjalp ham til gjengjeld under valgkampen.

Han gikk også sterkt ut med å kunngjøre en energireform, som har som hensikt å bryte det nasjonale og korrupte oljeselskapet Pemex’ monopol. En utdanningsreform står også på hans dagsorden.

Krever Nietos avgang

Glansen har imidlertid forlatt regjeringen hans, som etter de 43 studentenes forsvinning fullstendig ødela sjansen til å bevise at menneskerettighetene har fått bedre kår i Mexico. Det står klart at både politi og de lokale myndighetene i form av ordføreren var innblandet i bortføringen av de unge mennene. Meksikanerne spør nå seg selv om regjeringen dekker over for noen, eller om den simpelthen har bukket under for den organiserte kriminalitetens korrumperende makt og derfor forholder seg passiv. For første gang har meksikanerne gått på gaten med krav om Nietos avgang.

De siste dagene har det dukket opp en ny spiker i presidentens kiste. En gruppe undersøkende journalister kunne fortelle at presidentparet bor i en villa verdt 47 millioner kroner, som de selv har designet. I virkeligheten eies imidlertid villaen av et entreprenørfirma, som er blitt stort og velstående som følge av kontrakter med regjeringen under Nietos år som guvernør.

Leserne av et dameblad kunne selv konstatere villaens prakt da presidentfruen — før avsløringen av eierskapet - lot seg fotografere i hvert rom. Hun fortalte gledelig at huset tilhører paret og at det er her de skal bo når de flytter ut av presidentboligen. Nyheten vakte oppsikt og nylig sendte presidentens kontor ut en pressemelding, som forklarte at den 45-årige førstedamen «gjennom sin lange karriere har tjent en formue». Hun skal dermed ha vært i stand til å gjøre en utbetaling på 30 prosent til entreprenørfirmaet. Resten betales etter avtale med entreprenøren, het det.

Uttalelsen inneholdt ingenting om husets verdi, avtalens innhold eller hvorvidt det er akseptabelt å låne penger fra et firma som har tjent hundre millioner dollar på å arbeide for regjeringen.