Arbeidet med avtalen har pågått i to år, og den skulle undertegnes på et toppmøte i Vilnius neste uke. Flere tjenestemenn og ledere i Europa vil likevel ikke helt gi slipp på håpet om få Ukraina inn i folden.

— Vår interesse i gode relasjoner med Ukraina ligger fast og vårt tilbud om et reelt partnerskap står fortsatt, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt var langt skarpere i sin reaksjon.

— Ukrainas regjering bøyer seg plutselig dypt for Kreml. En brutal politikk av press virker åpenbart, skrev han på Twitter, og la til at ukrainernes beslutning vil drepe utlendingers investeringsvilje.

Store tap

Russland har truet med å strupe gassleveransene til Ukraina og bygge handelshindringer dersom landet inngikk avtalen med EU, et skritt på vei til medlemskap i Unionen. Den ukrainske regjeringen fryktet dermed å tape enorme summer.

— Dette er nok en ettergivelse for økonomisk press fra Russland, sier Tor Bukkvoll, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til NTB. Han opplyser at ukrainerne, ifølge visestatsminister Jurij Boiko, hadde håpet på større bidrag fra EU for å kompensere for tapene, men fikk ikke gjennomslag.

Torsdag kunngjorde regjeringen at de ikke kan signere avtalen av hensyn til nasjonal sikkerhet. De ba samtidig om en «aktiv dialog» med makthaverne i Moskva, men inviterte også til et trepartssamarbeid der EU er med.

I Moskva blir beslutningen tatt godt imot.

— Vi hilser ønsket om å bedre og utvikle samarbeidet om handel og økonomi velkommen, sa en talsmann for president Vladimir Putin.

Timosjenko

Det er ikke bare russisk press som har skapt problemer for avtalen. EU har satt flere betingelser om demokrati og styresett, og ikke minst løslatelse av opposisjonslederen Julia Timosjenko. Det har sittet langt inne for de ukrainske makthaverne fordi hun kan utfordre president Viktor Janukovitsj. Mens saken har vært symbolsk viktig for EU, har den blitt en prinsippsak for ukrainerne.

Bare timer før regjeringen kunngjorde beslutningen om å droppe avtalen, stemte nasjonalforsamlingen ned flere lovforslag som ville åpne for en frigivelse av Timosjenko.

- Ustabilt

Bukkvoll har ikke særlig tro på at invitasjonen til et trepartssamarbeid vil føre fram. Han tror mange i EU nå vil gå lei Ukraina. Men det er heller ikke noe lett valg å gi slipp på forsøket med å knytte til seg den tidligere sovjetrepublikken.

— Dersom det ikke blir noen underskrift vil det heller ikke være noe ordentlig press fra EU overfor Ukraina for å bekjempe korrupsjon, inneføre et fungerende rettsvesen og så videre. Da vil sannsynligvis Ukraina fortsette å bli vanstyrt på den måten de blir nå i flere år. Da får de fremdeles et ustabilt land på østflanken, påpeker FFI-forskeren.

Opposisjonslederen Arsnij Jatsenjuk anklaget torsdag president Janukovitsj for landsforræderi og mener avvisningen av avtalen er grunnlag for riksrett. Opposisjonen har oppfordret til demonstrasjoner søndag til støtte for et nærmere samarbeid med EU. (©NTB)