Tirsdag skal Barack Obama holde en tale i delstaten Florida hvor skattepolitikk vil være et viktig tema, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Obama vil blant annet snakke om den såkalte Buffett-skatten, som er oppkalt etter forslagets opphavsmann, mangemilliardær Warren Buffett. Forslaget går ut på at alle som tjener mer enn 1 million dollar i året, skal få en skattesats på 30 prosent.

Senere i uka skal visepresident Joe Biden dessuten til New Hampshire, en annen viktig vippestat. Også der vil skattepolitikk bli et hovedtema.

Frir til middelklassen

Den 16. april skal Buffett-skatten opp til debatt i Senatet. Det er ikke ventet at forslaget vil bli vedtatt, men saksbehandlingen vil bidra til å få saken opp på den politiske dagsordenen i USA.

Obamas budskap er at rike amerikanere må ta sin del av regningen når USA nå skal forsøke å få kontroll over de galopperende budsjettunderskuddene.

I dag har rike amerikanerne ofte en lavere skattesats enn folk i middelklassen fordi de i større grad lever av kapitalinntekter, og ikke ordinær lønnsinntekt.

Ifølge Obamas valgstrateger er skattepolitikken ett område hvor Obama står sterkere enn rivalene.

— Middelklassefamilier ser at ikke alle gjør sitt, fastslår kongressrepresentant Tammy Baldwin, en av Obamas valgmedarbeidere.

Vippestater

En ny meningsmåling tyder imidlertid på at Obamas skattebudskap ikke nødvendigvis vil bli godt mottatt i delstatene som kan svinge begge veier i valget.

I målingen, som er gjennomført i tolv viktige vippestater, sier 80 prosent av de uavhengige velgerne som er spurt, at de er mer opptatt av en økonomisk politikk som gir folk muligheter, enn av å redusere avstanden mellom fattig og rik. Målingen er gjennomført av Third Way, som er tilknyttet Obamas parti Demokratene.

Mitt Romneys talskvinne Andrea Saul hevder Obamas skatteoffensiv i virkeligheten er et forsøk på å dreie søkelyset vekk fra de virkelige problemene i landet, som for eksempel den svake utviklingen i arbeidsmarkedet.

— Det ser ut til at Det hvite hus kun er interessert i å redde én arbeidsplass, nemlig Obamas. Alle andre må fortsette å lide, sier Saul.

Obama med forsprang

Obama har lenge hatt et forsprang på meningsmålingene foran presidentvalget i høst. Han har størst oppslutning blant uavhengige velgere i vippestatene.

Det er fortsatt ikke avklart hvem som vil stille mot ham, men Mitt Romney ligger best an i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

Romney mener selv at skatten bør reduseres for alle.

Obamas valgmedarbeidere ber på sin side styrtrike Romney om å vise større åpenhet om hva han selv har betalt i skatt de siste årene.

I 2010 og 2011 hadde Romney en skattesats på bare 14,5 prosent. Det skyldes at en stor andel av inntekten hans er kapitalinntekt. (©NTB)

obama.jpg
REUTERS