— Jeg kan gjenta at tilstanden for far er svært kritisk, og at alt kan skje innen kort tid. Men jeg vil understreke at bare Gud vet når det er tid for at han forlater oss, forteller Makaziwe Mandela til den statlige kringkasteren SABC.

SVÆRT SYK: Nelson Mandela fotografert i juli i fjor.
SCANPIX

Mandela ligger nå i respirator på sykehuset i Pretoria, men hans eldste datter legger til at faren fortsatt responderer på berøring.

— Ja, han må bruke en maskin for å puste. Det er ille, men hva kan vi gjøre? Jeg skal ikke lyve, det ser ikke bra ut. Men som jeg sa, hvis vi snakker til ham, reagerer han og forsøker å åpne øynene sine. Han er fortsatt der, sier hun.

Nå håper familien at Mandela vil holde ut så de kan feire hans 95. fødselsdag.

— Hvis vi er velsignet av Gud ved at far fortsatt puster og lever 18. juli, tror jeg nok vi som familie vil feire slik vi pleier, sier datteren.

Bør ha rett til å være i fred

Frigjøringshelten og fredsprisvinnerens familie mener den kritisk syke94-åringen bør ha rett til å være i fred. Hun viser til at de pårørende verkenhar fått være i fred ved sykehuset i Pretoria, der Mandela behandles, eller påen familieutflukt til hans oppvekststed denne uken.

— Det minner oppriktig talt om når gribber sirkler over stedet der en løvehar spist av en bøffel. De venter på de siste levningene - det er virkelig detinntrykket vi har som familie, sa Makaziwe Mandela til den sørafrikanskerikskringkastingen SABC torsdag.

— De går over alle grenser, fortsetter datteren, som sier familien føler segdypt krenket, og spør:

— Er det fordi vi er afrikanere at noen mennesker ikke syns de trenger årespektere landets lover, at de kan bryte alle regler?

Makaziwe Mandela tilføyer at hun er klar over at faren er et globalt ikon,som æres av mennesker verden over. Men hun syns ikke at alle detaljer om han oghans tilstand derfor må brettes ut i mediene.

Militærkapell i beredskap

Sørafrikanerne forbereder seg nå på å ta farvel med anti-apartheid-lederen. Utenfor sykehuset samler stadig flere mennesker seg for å tenne stearinlys, synge og for å våke over frigjøringshelten.

Torsdag formiddag var medlemmer av Mandelas familie utenfor for å se på de mange hilsnene og hyllestene som er lagt ned foran sperringene som skiller folkemengden fra sykehuset. Da de vendte tilbake til sykehuset, tok de med seg noen av blomstene.

Torsdag morgen rapporterte sørafrikanske medier at militærkapellet som skal ta hånd om Mandela etter at han har gått bort, er satt i beredskap.

— De siste 48 timene er tilstanden til Madiba blitt dårligere, sier talsmann Mac Maharaj fra president Jacob Zumas kontor til sørafrikansk TV.

Zuma besøkte onsdag Mandela på sykehuset i Pretoria. Etter besøket avlyste Zuma en planlagt reise til Mosambik for å være i Sør-Afrika så lenge tilstanden til Mandela er kritisk.

- Traumatisk for landet

Kilder som står familien til Nelson Mandela nær, sier til NRK at eldsterådet har sagt ja til å skru av respiratoren som holder frigjøringshelten i live. Dermed er det opp til Mandelas familie å bestemme hva som skjer videre.

Det er traumatisk for sørafrikanere å følge nyhetene om tilstanden til Nelson Mandela, mener Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

— Dette er et vannskilleøyeblikk. Mandela er det største symbolet Afrika har. Dette er veldig vemodig, og jeg opplever det også slik personlig, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN).

Hun ledet KNs kontor i Sør-Afrika fra 2008 til 2011.

- En helt for verden

Helland sier at mange sørafrikanere synes det er vanskelig å følge med på de stadige nyhetsmeldingene om Mandelas helsetilstand.

— Dette er et kjempetraume for befolkningen. Man slites mellom et håp om at han overlever og et ønske om at han får en verdig død. Jeg tror alle erkjenner at han må få slippe å lide mer nå.

Helland sier at det er viktig at eldsterådet nå er involvert i prosessen og med på å ta avgjørelsene om Mandelas behandling.

— Det sitter dypt i den sørafrikanske kulturen at de eldste i stammen er ansvarlige for mennesker fra de fødes til de dør.

USAs president Barack Obama kaller Nelson Mandela «en helt for verden» med en arv som vil vedvare i lange tider. Obama sa i Dakar i Senegal, der han har innledet sin Afrika-reise, også at hans tanker og bønner er med Mandelas familie og sørafrikanerne. Han bekreftet at planen fortsatt er å reise videre til Sør-Afrika.

— Han er en personlig helt. Jeg tror han er en helt for verden. Hvis og når han dør, tror jeg vi alle vet at arven etter ham er noe som vil henge med oss i lange tider, sa Obama.