De siste dagenes voldsomme protester mot regjeringen i Egypt er blitt fulgt av en ny bølge av seksuelle overgrep mot kvinner, skriver NTB. De siste dagene har gruppa Operation Anti-Sexual Harassment/Assault (OpAntiSH), som er opprettet for å beskytte kvinner på Tahrirplassen, fått melding om over 90 overgrep, ifølge Human Rights Watch.

— Trolig er det virkelige antall ofre høyere, siden langt fra alle velger å rapportere om angrepene, sier Diana Eltahawy i Amnesty International, som overvåker menneskerettsbrudd i Kairo.

Bestemt mønster

Seksuelle overfall har lenge vært et problem i Egypt, men siden maktskiftet i 2011, har angrepene endret art og økt i hyppighet. Siden gjerningsmennene sjelden blir straffeforfulgt, vet de at de kan komme unna med det. Ifølge Eltahawy følger angrepene et bestemt mønster:

— Kvinner blir atskilt fra dem de er sammen med, og omringet av en gjeng med menn som forsøker å rive av dem klærne og beføle dem over hele kroppen. I noen tilfeller blir ofrene penetrert med kniver eller fingre, sier aktivisten på telefon til NTB fra Kairo.

Farlig

Frivillige patruljerer Tahrirplassen og OpAntiSH har opprettet et telefonnummer som ofre kan ringe for å få bistand med helsehjelp og annen oppfølging.

Men de som forsøker å beskytte kvinner på og ved Tahrirplassen ved å gripe inn, risikerer selv å bli ofre for volden.

— Vi har hørt om tilfeller hvor frivillige blir angrepet med kjepper, skarpe gjenstander eller kniver, forteller Eltahawy og tilføyer:

— Disse frivillige forsøker å fylle et tomrom etter staten og utsetter seg selv for alvorlig fare.

- Griper ikke inn

— Problemet er at det ikke er politi her, så det er ingen sikkerhet. Hvis politiet hadde vært på plassen, hadde ikke dette vært noe problem, sier Nabil Mitry, en 35 år gammel demonstrant som var vitne til et av angrepene, til avisa The Guardian.

Eltahawy bekrefter at politi og sikkerhetsstyrker stort sett er fraværende når angrepene skjer.

— De få gangene kvinner velger å anmelde overgrep, møter de dessuten avvisende tjenestemenn som ikke syns forbrytelsene fortjener prioritet, sier Eltahawy.

Politisk spill

Uavhengig av gjerningsmennenes motiver, etterlyser Amnesty en politisk vilje til å forhindre volden mot egyptiske kvinner.

— Regjeringen har kommet med mange løfter og innført lover for å forhindre seksuell vold, men ingenting har skjedd. Derfor er det ikke rart det skjer igjen, sier hun.

Det muslimske brorskap, som president Mohamed Mursi har sitt utspring i, anklages for å utnytte den seksuelle volden ved å trekke den fram som bevis på at opposisjonens protester er skadelige for Egypt.

— Men dette kan ikke dreie seg om å sanke politiske poeng, det burde kun handle om å beskytte disse kvinnene og å straffe dem som står bak, sier hun. (©NTB)