— Det amerikanske folk følger med på hva vi gjør her. Det er åpenbart at de allerede er i ferd med å miste tålmodigheten, sa presidenten etter møtet med kongresslederne i Det hvite hus fredag.

Møtet beskrives som «positivt» og «konstruktivt» av begge leirer, og Obama sier han er «forsiktig optimistisk» til at politikerne skal klare å komme fram til en avtale for å forhindre det såkalte budsjettstupet, som USA risikerer å falle utfor fra nyttår. Men det ble ikke tatt noen konkrete beslutninger på møtet som fikk Obama til å avbryte juleferien sin før helgen.

48 timer

Senatets flertallsleder, demokraten Harry Reid, og hans republikanske kollega Mitch McConnell sier de vil forsøke å komme med en foreløpig plan innen 48 timer, altså søndag - dagen før fristen løper ut.

Dersom senatslederne ikke klarer å bli enige på egen hånd, vil Obama selv legge fram et forslag til avstemning i begge kongresskamrene. Obamas minstekrav er at skattene kun øker for amerikanere som tjener mer enn 1,4 millioner kroner i året, at sosiale ytelser for arbeidsledige opprettholdes, og at de mest drastiske innsparingskuttene stanses.

— Tiden er inne for umiddelbart handling. Amerikanere kommer ikke til å ha tålmodighet til å utstå et politisk selvpåført sår på vår økonomi, sa presidenten til journalister i Det hvite hus.

Obamas pekefinger

Blir ikke partiene i Kongressen enige, kan USA ramle utfor det såkalte budsjettstupet ved nyttår. Stupet innebærer en rekke automatiske budsjettkutt og skatteøkninger som kan få dramatiske følger for landets økonomi og i neste omgang smitte over på verdensøkonomien.

Fredag rettet Obama skarp kritikk mot politikerne i Washingtons manglende evne til å bli enige:

— Tatt i betraktning hvordan ting har fungert i denne byen, må vi vente og se hva som skjer, sa presidenten, og tilføyde:

— Utenfor Washington gjør folk jobben sin. De overholder frister, og de forstår ikke hvorfor deres folkevalgte ledere ikke klarer å gjøre det samme. La oss ikke overgå denne fristen, sa Obama.

Ballen hos Senatet

På møtet med presidenten deltok også lederne i representantenes hus, Demokratenes Nancy Pelosi og republikanske John Boehner, som begge lover å fortsette arbeidet med å finne en løsning.

Ifølge Pelosi har Boehner gjort det klart overfor Obama at han ikke vil gjøre noe før Senatet har handlet.

Dermed er det nå opp til Senatet å utarbeide et kompromiss. Det skal skje innen søndag kveld, lovet republikanske McConnell etter møtet med Obama fredag. Også han beskrev møtet som «godt».

— Vi deltar i diskusjonene i håp om å kunne legge fram anbefalinger så tidlig som søndag, sier Senatets mindretallsleder.

Samtidig har Obama bedt flertallsleder Reid om å forberede et forslag som kan legges fram til avstemning mandag, parallelt med forhandlingene med McConnell.

— Det vil inneholde de kritiske kravene Obama har lagt fram, sier Reid i en uttalelse.