USA har midlertidig stengt ambassaden sin i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, og evakuert sine ansatte.

Grunnen er stigende bekymring for sikkerheten etter at opprørsalliansen Seleka den siste tiden har tatt kontroll over store deler av landet og nå nærmer seg Bangui.

Også FN er i ferd med å trekke personell ut av landet.

Vil ikke blande seg inn

Samtidig ber presidenten i landet, François Bozize, om hjelp fra USA og Frankrike til å tvinge opprørssoldatene tilbake.

— Det vil ikke komme på tale å å la dem (opprørerne) drepe sentralafrikanere, la dem ødelegge hus og plyndre, eller å la dem holde kniven på strupen vår for å kreve dialog, sa Bozize på et folkemøte i Bangui torsdag.

Bozoze selv tok makten i et militærkupp i 2003.

Den franske presidenten François Hollande har midlertidig gjort det klart at Frankrike ikke vil bruke sine styrker som er stasjonert i den tidligere kolonimakten til å blande seg inn i konflikten.

— Når vi er til stede, er det ikke for å beskytte et regime, det er for å beskytte våre borgere og våre interesser, og på ingen måte gripe inn i et lands indre anliggender, sier Hollande.

Heller ikke USA vil hjelpe med det første.

Hovedstaden skal være sikret

General Jean-Felix Akaga, sjef for den regionale sentralafrikanske militære styrken kjent som FOMAC, sier at Bangui er sikret av soldater fra styrken, og at det vil komme ytterligere forsterkninger.

Så langt har opprørsbevegelsen Seleka tatt kontroll over fire regionhovedsteder samt en diamantgruve, siden kampene startet 10. desember. Opprørerne anklager president Bozize og hans regjering for å ha brutt vilkårene i fredsavtalene som ble inngått mellom 2007 og 2011.

Den sentralafrikanske republikk har en befolkning på om lag 4,5 millioner. Landet har vært preget av hyppige statskupp og mytterier siden uavhengigheten fra Frankrike i 1960. Det er rangert som nummer 179 av 187 på FNs utviklingsindeks. (