Ukrainas forsvarsdepartement har beordret ukrainske styrker på Krim til å trekke seg ut. Ordren er gitt etter russiske trusler mot ukrainske soldater og offiserer på Krim, og deres familier, opplyste Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i nasjonalforsamlingen i Kiev mandag.

Ordren kom etter at russiske styrker tok kontroll over en ukrainsk marinebase i Feodosia mandag morgen.

Ifølge en ukrainsk offiser på basen ble det avfyrt skudd inne på området, der de ukrainske soldatene skal ha vært ubevæpnede. Det er ikke meldt om drepte eller sårede.

En talsmann for Ukrainas forsvarsdepartement, Vladislav Seleznyov, skriver på Facebook at russiske styrker brukte panserkjøretøyer og sjokkgranater i angrepet. Russiske fallskjermsoldater skal også ha trengt inn i på basen fra fire militærhelikoptre.

Pansrede kjøretøyer kjørte deretter ut av basen med ukrainske soldater som var bundet på hendene. Det ble også sett røyk fra noen av brakkene på anlegget.

Toppmøte i Haag

Bak høye gjerder og voktet av flere tusen politifolk samlet over 50 ledende politikere seg til toppmøte i Haag mandag. Målet med toppmøtet er atomsikkerhet, men Ukraina-krisen dominerte første møtedag mandag.

Russland vil måtte betale en pris for landets handlinger på Krim, fastslo USAs president Barack Obama i Haag, noen timer før han møter lederne i de andre G7-landene.

Russlands aksept av observatører fra OSSE til Ukraina var det eneste positive som kom ut av en samtale mellom president Vladimir Putin og Tysklands Angela Merkel, sa en tysk regjeringstalsmann i Berlin mandag

Merkel er samtidig urolig for den russiske styrkekonsentrasjonen ved grensen til Ukraina, understreket talsmann Steffen Seifert.

— Russlands samling av massive styrker i dette området kan ikke tolkes som et bidrag til avspenning, sa Merkel ifølge talsmannen til Putin. Merkel understreket også at Russland ikke må bidra med destabilisering av Moldova.

NATO-advarsel

Den amerikanske generalen, NATOs militære øverstkommanderende Philip Breedlove, uttalte seg om Moldova og Russlands utplassering ved Ukrainas østlige grense søndag.

— De russiske styrkene er meget, meget store og meget, meget klare, sa general Breedlove da han søndag deltok på et arrangement i regi av den amerikanske tenketanken German Marshall Fund i Brussel.

— Det er absolutt nok russiske styrker ved Ukrainas østlige grense til at de kan rykke ut til Transdnjestr hvis avgjørelsen skulle bli tatt, og det er svært bekymringsfullt, sa NATOS øverstkommanderende i Europa.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev vil ha internasjonale forhandlinger for å sikre forsyninger av energi og vann til Krim-halvøyen. Han antydet at Russland vil ta saken opp med Ukraina.