Begravelsesseremonien begynte klokken 10 lokal tid i minnepalasset Kumsusan, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass. Det er her Kim Jong-il ligger på paradeseng i en kiste av glass.

Myndighetene i Nord-Korea er som vanlig hemmelighetsfulle, og de har ikke gitt noen opplysninger om hvordan seremonien skal foregå. Men ingen utenlandske statsledere er invitert til å delta.

Flere lastebiler fulle av blomster skal ha passert grensen fra Kina til Nord-Korea tirsdag, ifølge den sørkoreanske avisen JoongAng. I tillegg kommer det meldinger om at nordkoreanere som jobber i utlandet, har måttet skynde seg hjem til begravelsen.

Parader

Seremoniene som markerer diktatorens bortgang, skal vare i to dager. Sørkoreanske medier antar at onsdagens arrangement vil minne om begravelsen til Kim Jong-ils far Kim Il-sung, som grunnla kommuniststaten Nord-Korea.

Da han gikk bort i 1994, var det militærparader og store sørgende menneskemengder i hovedstaden Pyongyang.

Nordkoreansk TV viste onsdag bilder av sørgende mennesker ved Kumsusan-palasset, men det var uklart om dette var en direktesending eller arkivopptak.

Persondyrkelse

Kim Jong-il var 69 år gammel da han døde i midten av desember. Sønnen Kim Jong-un er utpekt som landets nye leder, og han omtales nå som øverste militære leder og sjef for sentralkomiteen i kommunistpartiet. Likevel skal disse utnevnelsene formelt sett ennå ikke ha funnet sted.

Det nordkoreanske regimet har gjennom mange år fremmet persondyrkelse av landets øverste ledere. Omtalen av dem får til tider et overnaturlig preg, og ifølge landets medier har flere uforklarlige hendelser funnet sted etter at Kim Jong-il døde.

Tirsdag meldte en radiokanal at en due hadde børstet snø vekk fra en statue av den avdøde lederen.

Sender flygeblader

Avhoppere fra regimet er ikke like ærbødige når de omtaler den tidligere diktatoren. Samtidig som begravelsesseremonien begynte onsdag, sendte nordkoreanere bosatt i Sør-Korea opp luftballonger ved grensen mellom de to landene.

Lastet med flere hundre tusen flygeblader drev de innover Nord-Korea. Flygebladene maner til kamp mot det kommunistiske regimet, og noen av dem ber Kim Jong-il dra til helvete.

Ifølge sørkoreanske medier avslutter Nord-Korea begravelsesseremoniene torsdag med en nasjonal minnemarkering og tre minutters stillhet. Tog, skip og kjøretøyer over hele landet skal angivelig tute i kor som et siste farvel til Kim Jong-il.

HALV STANG: Et nordkoreansk flagg på halv stang.
REUTERS/DAVID GRAY/SCANPIX
DREV INN: Flygeblader faller fra luftballonger som onsdag ble sendt fra Sør-Korea over grensen til Nord-Korea.
REUTERS/KIM HONG-JI/SCANPIX