Israel erstatter bombede FN-bygninger

Israel har gått med på å betale erstatning for FN-bygningene de bombet under den tre uker lange militæroffensiven mot Gazastripen for ett år siden.

Foto: SUHAIB SALEM

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Israel har i prinsippet gått med på å refundere de tap FN led under Gaza-krigen for ett år siden, opplyser FN-talsmannen Martin Nesirky.

Nesirky vil ikke oppgi hvor stort erstatningsbeløp det er snakk om, men en FN-gransking har tidligere konkludert med at det ble gjort skader for drøyt 60 millioner kroner på FN-bygninger.

En FN-kilde opplyser at israelerne har gått med på å betale dette, men understreker at avtalen mellom Israel og FN ennå ikke er undertegnet.

Nektet å betale Israel nektet først å forhandle med FN om erstatning og hevdet at FN-bygningene ikke ble ødelagt med overlegg. I juli ombestemte de seg og gikk med på å innlede forhandlinger.

De største ødeleggelsene skjedde under et israelsk angrep 15. januar i fjor, da israelske granater traff et av sentrene til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Gaza by.

Flere FN-skoler ble også ødelagt under de israelske angrepene, etter blant annet å ha blitt truffet av granater med hvitt fosfor.

Store tap Rundt 1.400 palestinere ble drept under den tre uker lange israelske militæroffensiven mot Gazastripen, som ifølge Israel var et forsøk på å få militante palestinere til å stanse sine rakettangrep mot Israel.

Over halvparten av de drepte var ubevæpnede sivile, blant dem over 250 barn under 16 år.

Av de 13 israelerne som ble drept i løpet av den tre uker lange krigen, var tre sivile som ble drept da palestinske raketter traff Israel.

Seks israelske soldater ble drept av militante palestinere etter å ha rykket inn på Gazastripen, mens fire soldater ble drept av sine egne.

Nytt flyangrep Torsdag gjennomførte israelske jagerfly nye angrep mot mål på Gazastripen, etter at militante palestinere hadde avfyrt minst 17 raketter og granater mot Israel, uten at disse forårsaket noen skader.

To palestinere ble drept og to ble såret under flyangrepet, som var rettet mot mål i Gaza by, Khan Yunis og Rafah ved grensa mot Egypt.

Israelske sikkerhetskilder hevder at angrepene var rettet mot steder der det ble produsert våpen og avfyrt raketter fra.

To av smuglertunnelene mellom Gaza og Egypt ble også angrepet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. Eriksen har snakket med lagkameratene

  2. 43 evakuert fra båten, men 27 er igjen. – Eksplosjons­faren vedvarer fortsatt.

  3. «Det var ikke bare viktig for Åsanes prosjekt – det kan fort vise seg å bli helt avgjørende»

  4. Måtte fjerne hissig oter: – Den spankulerte inn, pisset på gulvet og la seg til rette

  5. Ber om tilgivelse for drap på 6000 sivile for å «fylle kvoten» og få bonuser

  6. I denne vesle elva starta det store industri­eventyret