Mexico herjes av politisk vold før valget

Mexico skal velge ny president og en lang rekke parlamentarikere, guvernører og borgermestre. Valgkampen har imidlertid vært den voldeligste i landets moderne historie.

Publisert Publisert

VANLIG SYN: De fattige nabolagene i Acapulco patruljeres av bevæpnet politi. Det samme skjer i resten av badebyen, der gatene patruljeres militærpoliti i fullt kamputstyr – og patruljebilene er påmontert maskinpistoler. Foto: Marco Ugarte, AP / Scanpix

 • Anne M. Sørensen
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

122 politikere har blitt drept siden september i fjor. 48 av disse stilte som valgkandidater til forskjellige embeter. Det har dessuten vært hundrevis av trusler, bortføringer, overfall og andre voldelige hendelser.

Den politiske volden som herjer Mexico før søndagens valg slår alle tidligere rekorder. Kriminelle forsøker å «ekskludere» kandidater de ikke liker, hevder sikkerhetsekspert.

Narkotika og kriminalitet

Den politiske volden er ikke begrenset til noe parti eller politisk fløy, og har forekommet over hele landet. Konsentrasjonen er imidlertid særlig stor rundt delstatene hvor narkotikakarteller og organisert kriminalitet for øvrig står sterkest.

Volden, både den politiske og den mer generelle, er også det største emnet under valgkampen, sammen med korrupsjonsbekjempelse. Valgkampen er ellers preget av at de tradisjonelle partiene opplever stor tilbakegang.

Det altdominerende partiet PRI, eller Det institusjonelle revolusjonspartiet, og det konservative opposisjonspartiet PAN, eller Det nasjonale aksjonspartiet, har begge blitt skjøvet til siden av det nye, og mer venstreorienterte partiet Morena. Partiets presidentkandidat, Andrés Manuel López Obrador – eller «Amlo», som han foretrekker å bli kalt – har tatt en klar ledelse i meningsmålingene.

SELFIE: Den mexicanske presidentkandidaten Andrés Manuel López Obrador hilser supportere under et valgmøte i Cancún denne uken. «Amlo», som han foretrekker å bli kalt, har tatt en klar ledelse i meningsmålingene. Foto: Reuters

Kandidat vil stanse volden

Verken PRI, som ellers regjerte Mexico uavbrutt fra 1929 til 2000, eller det yngre partiet PAN har vært i stand til å stanse volden som har gjennomsyret det mexicanske samfunnet i de siste årene.

Da Felipe Calderón vant valget for PAN i 2006 erklærte han krig mot narkotikakartellene, og slapp løs krefter som seinere har vist seg å være vanskelig å kontrollere.

Kartellene ble spredt for alle vinder i et utall konkurrerende kriminelle grupper, og under PRI, som igjen har hatt regjeringsmakten i de siste seks årene, har det kun blitt verre.

28.000 drap på ett år

I 2017 ble mer enn 28.000 mennesker myrdet i Mexico, og i april i år ble det slått en ny, sørgelig rekord med 2.720 drap i løpet av måneden.

En av de mest ubegripelige og traumatiske sakene var den om de 43 unge studentene som forsvant sporløst i 2014. Forsvinningen er fortsatt uoppklart, på grunn av slurv, feil og manipulasjon i etterforskningen.

Presidentkandidat «Amlo» har ført valgkamp på å stanse volden i Mexico ved blant annet å løfte Mexicos fattige ut av fattigdommen. Argumentet er at sosialt utsatte unge ikke vil være så fristet til å delta i organisert kriminalitet om de først har en god skole eller en godt betalt jobb å gå til.

Trekker seg etter trusler

Ifølge Anac, en forening for mexicanske borgermestre, har denne valgkampens politiske vold i stor grad funnet sted i mindre byer hvor det er knapt med ressurser. Det har imidlertid også vært hendelser i større byer.

I hovedstaden, Mexico by, har 342 av kandidatene trukket seg etter å ha mottatt trusler enten mot egne liv eller familiemedlemmers. Likevel er det særlig på lokalt nivå at volden har skremt velgerne.

Kriminelle vil ha kontroll

– Alt tyder på at den organiserte kriminaliteten har fått politiske ambisjoner, og at de med voldelige metoder ønsker å bestemme hvem som skal styre lokalsamfunnene, sa presidenten for landets valgdomstol, Janine Otálora, under en pressekonferanse tidligere denne uken.

VOKTES: Valgmateriell i Ciudad Juarez har væpnet vakthold frem mot valget 1. juli. Foto: JOSE LUIS GONZALEZ, REUTERS

GJØR KLART: Ansatte i det nasjonale valginstituttet (INE) gjør klart valgmateriellet i Ciudad Juarez før valget 1. juli. Foto: JOSE LUIS GONZALEZ, REUTERS

Hun advarte samtidig om at den politiske volden er en alvorlig trussel mot demokratiet.

Sikkerhetsekspert Ernesto López Portillo gir henne rett, men mener samtidig at det er nettopp Mexicos økte demokrati som gjør at den organiserte kriminaliteten tyr til mer vold enn noensinne.

Oppklaringsprosent: én

Han peker på at narkokartellene tidligere har blitt beskyttet av mektige politikere og institusjoner, men at det nå har blitt et mer pluralistisk samfunn hvor makten ikke lenger er så absolutt. Kort sagt skal det mer til for å kontrollere makten.

– Når rettssystemet dessuten har kollapset kan forbryterne drepe uten å straffes for det, sier han.

I Mexico forblir mer enn 99 prosent av alle forbrytelser uoppklarte, ifølge en rapport fra Universidad de las Américas i Puebla. Drapet på borgermesterkandidaten Ángeles Juárez kan imidlertid bli et unntak fra denne dystre statistikken. I denne saken har politiet meldt at de har arrestert tre menn som passer til vitners beskrivelser av gjerningsmennene.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Smittefritt i Bergen i to veker

 2. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 3. Rykker ut etter melding om person som falt i vannet

 4. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

 5. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 6. Politiet: – Bil snudde og kolliderte

 1. Mexico
 2. Vold
 3. Drap
 4. Demokrati