Liker du ikke været på Færøyene, så bare vent fem minutter

Færøyene ligger urørt og spekket med ville naturopplevelser – bare noen timer unna sofakroken din.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Liker du ikke været på Færøyene, så bare vent fem minutter...

Sigurd Nordendal rusler sakte i takt med naturen. Færøyingen forteller hengivent om hjemstedet og skvetter ikke når en hare spretter ut bare noen meter fra føttene hans.

— Vi har mange harer her. Og enda flere sauer. Du kan forvente å være borte fra mennesker mange steder på Færøyene, men sauene slipper du ikke unna, smiler han og forklarer.

— Sauehold har liten kommersiell betydning etter industrialiseringen av fiskeriet rundt de 18 øyene våre, men det har stadig stor kulturell og sosial betydning. Også gir det verdens beste lammemiddager.

afp000697276-34obN2TtWh.jpg
afp000697274-f3JidgEYxz.jpg

Helikopter for turister

Den gjengrodde stien går langs bratte sauetråkk fra Bøur til Gàsadalur. Med sine åtte innbyggere er den lille bygda kjent som en av Færøyenes vakreste.

afp000697278-nMfkcFlrSR.jpg

Fossefallet ved Gàsadalur er blitt avbildet utallige ganger, nå høres brusen gjennom regn, vind og en kakofoni av havsuler. Så, som bestilt, stopper plutselig regnet og tåken letter.Solstrålene skyter gjennom skydekket og lyser opp de irrgrønne åssidene. Brutt spektakulært av flere hundre meter høye klipper som stuper ned i Atlanterhavet. Vi stopper, nyter og trekker inn en blanding av saltsjø, grønt gress og fjelluft.

Det virker ganske åpenbart – øya Vágar trenger ikke tilrettelegging av turistattraksjoner. De har ligget her i tusenvis av år.

— Vi har likevel båt og helikopter som tar turister ut til Mykines på sommeren. Langs klippene mot det ville vesthavet kommer du nærmere ærfuglen enn noe annet sted, sier Sigurd.

Helikopter på Færøyene er en turistattraksjon i seg selv. Det mener i hvert fall de islandske turistene Guðrún og Anna.

— De korteste turene her koster bare 85 kroner, men det er jo utsikten fra helikopteret som er opplevelsen, sier de.

afp000697281-8irW1xkhyO.jpg

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Sko i lakseskinn

Skyggen av rotorene glir over Stòra Dìmun, den mest øde av øyene helt sør i øyriket. Statssubsidier gjør det til kanskje verdens rimeligste sted for en helikoptertur. Smilene størkner likevel litt når vinden rister i maskinen. Vær er uunngåelig på Færøyene.

afp000697268-ZOusw3gh0T.jpg

Plasseringen i Golfstrømmen gir kald sommer og mild vinter, ofte med mye vind. Og selv om du kommer til øyene for naturopplevelsen, kan det av og til være mer komfortabelt med shopping og uteliv i hovedstaden Torshavn.— I går spiste vi hval-sushi og kjøpte sko i lakseskinn, hvor ellers får du det? Lurer på hvordan de lages. Er fisken herfra, spør islendingene knisende.

Det vet Kjartan Kristiansen. Han står og visper i vinden med fluestangen på øya Hestur, en av de minste på Færøyene. I gresset ved siden av ham ligger to fjellørret rundt kiloen.

— Det skulle ikke vært lov å fiske på steder som dette, fisken er ikke vant med å bli fisket på, sier han muntert.

Som aktiv fisker i en mannsalder og leder for det lokale turlaget, har han dyppet snøret i omtrent det som er av myrpytter på øygruppen. Akkurat her på Hestur er det kun han og en kamerat som fisker med jevne mellomrom.

— Fisket etter fjellørret er nok ikke like utbredt og utforsket på Færøyene som andre steder i Skandinavia. Det burde det kanskje vært, for her kan du gå alene i dagevis og få fisk godt over kiloen, sier han.

afp000697663-KMDtL1xTu2.jpg

Veiløs øy

Den lokale grunneieren vi møtte på kaia noen timer tidligere ble også forundret da vi skulle prøve lykken på en slik værhard dag.

Som den ene av de 18 fastboende, pattet han rullings med strikkeluen halvveis over øynene og begge hendene på en trillebår. Det er ingen veier på øya, så potetene blir fraktet på gamlemåten.

afp000697270-fGLnNbqgrb.jpg

— Kan vi få lov til å fiske oppe på fjellet i dag?Kjartan spurte pent, men visste svaret før spørsmålet gikk på luften.

— Jo, dere kan få fiske, men sørg for å ta med all fisken dere får ned. Vi har altfor mye av den der oppe! Dere er nå ganske tidlig ute i år, det er kaldt enda...men det kan jo endre seg på noen minutter...

Mini-guide:

Fly: Atlantic Airways flyr direkte til Færøyene fra Bergen og Stavanger fra 1. mai til 1 oktober. Fra Bergen er det to til fire daglige avganger. Flyturen tar 1,5 timer.

Sjekk www.atlantic.fo for tilbud og tilgjengelighet. Fra Oslo kan du fly via København hele året med fire avganger om dagen. Hvis du vil ha med bil eller bare ta ferge, går www.smyrilline.no fra Danmark.

Bo: Det finnes en rekke hoteller i Torshavn og Sørvagur (rett ved flyplassen). Ellers finnes det også campingplasser og bead & breakfast rundt på øyene. Se www.visitfaroeislands.com for alternativer. www.hotelforoyar.fo kan anbefales. Camping er også mulig med grunneiers tillatelse. Det er ingen allemannsrett på øyene, men de fleste lokale hevder du kan campe hvor du ønsker uten problemer.

Lokal transport: Atlantic Airways opererer egen helikopterservice som koster fra 85 kroner til noen hundrelapper mellom øyene. Ferger går mellom de største øyene, samt busser på de respektive øyene. Leiebil kan anbefales hvis du ønsker større frihet. Se www.visitfaroeislands.com for info.

Vær og klær: Været endrer seg utrolig raskt ute i Atlanterhavet, men det kan omgås ganske godt om man har leiebil. Regner det og er mye vind i nord, er det ofte mindre vind og klarvær i sør osv. Øyene fungerer som et værskille. Snittemperaturen er 10,5 grader sommerstid og 3,5 grader vinterstid. Det greit å være kledd for all slags vær om du tar turen.

afp000697282-7lU0I34Drp.jpg

Færøyene:

Areal: 1 399 km² 12 mil fra sør til nord

Innbyggertall: Ca 48 000

Hovedstad: Tórshavn (17.900 inb.)

Styreform: Selvstyrende del av det Danske kongerike

Økonomi: 95 prosent relatert fiskenæringen

Språk: Færøysk, men innbyggerne snakker en variant av dansk/norsk som er forståelig for nordmenn

Tidsforskjell: 1 time etter Norge

Beliggenhet: 60 mil vest for Bergen i Atlanterhavet

Les også:

De skal kjøre gjennom 20 land på et døgn

Nå kan du reise til Syden for 98 kroner

Ikke la deg lure av Beograds slitte ytre

Publisert
BT anbefaler

Vestlandet har 8 senger. Østlandet har 54.

Hele Vestlandet har åtte senger på deling. På Østlandet er det 54 senger.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Hus i Alver totalskadet i brann

  2. – Mann funnet livløs ved sparkesykkel

  3. Kan tape millioner etter nok et avslag

  4. Nå kommer FHI med en stor gladnyhet

  5. Ella ble bare tre dager gammel. Nå granskes KK.

  6. – Fiasko-fortau ved Bystasjonen