I disse ferielandene holder det ikke med pass for å slippe inn

Det gjelder å ha papirene i orden når du skal ut å reise.

Publisert Publisert

Mange land krever fremdeles visum ved innreise — og regler og behandlingstid varierer fra land til land. Uten gyldig visum risikerer du at ferien går i vasken.

Ulike visumregler

Visumregler og rutiner for innreise er ulike, og ikke alle land opererer med visum-sticker som fysisk limes inn i passet. Enkelte land har innført registreringssystemer som fungerer som visumkort. USA er et av landene som har innført registreringsplikt for alle som skal besøke landet.

— I USA har man innført et system som heter ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Man slipper ikke inn i landet uten at man har registrert reisen sin i dette systemet, forteller underdirektør i Utenriksdepartementet (UD), Frode Overland Andersen.

— Det er altså slik at selv om et land ikke krever visum, som USA og Australia, har man likevel registreringsplikt. Vårt råd er å lese informasjonen om landet på www.landsider.no eller kontakte landets ambassade i Norge for mer informasjon om innreisebestemmelsene hvis noe er uklart.

— Om du ikke har alle papirene i orden ved innreise, risikerer du å måtte snu på flyplassen, sier Andersen.

Behandlingstid avhenger av sesong

Omtrentlig hvor lang søkeprosessen er, varier i forhold til hvor du skal reise og når på året du reiser.

— Det er ikke noe standard på hvor lang tid i forveien man bør søke om visum. Noen steder trenger man ikke søke om visum på forhånd. I disse landene kan man ordne visum på grenseovergangen ved innreise. For andre land bør man beregne god tid og sette seg nøye inn i besøkslandets kriterier for å innvilge visum, forteller Andersen.

Erfaringsmessig er det ofte noe lengre behandlingstid rett før de store ferieperiodene.

— Med god tid så mener vi i alle fall en måned i forveien og i enkelte land opp til to måneder. Det er og sesongvariasjoner. Våren kan være en periode hvor det tar lengre tid å få visum. Det samme gjelder perioden før jul, sier han.

Turistens eget ansvar

Det er du selv som turist, som er ansvarlig for å kontrollere hvilke regler og rutiner som gjelder for det landet du skal besøke.

Det lønner seg å søke om visum god til i forveien.Uten gyldig visum kan du bli nektet innreise. Foto: NTB scanpix

Dette gjelder også transittvisum dersom du er nødt til å mellomlande. Turistvisum koster som regel mellom 300-800 kroner inkludert avgifter. Dersom landet ikke har ambassade i Norge, kommer utgifter til post i tillegg. Husk også på at pass bør sendes rekommandert.

USA

USA krever maskinlesbart pass for visumfri innreise. I tillegg til å være maskinlesbart, må passet inneholde biometriske kjennetegn. Nordmenn med maskinlesbart kan reise til USA uten visum gjennom programmet, Visa Waiver Program, som automatisk gir deg 90 dagers oppholdstillatelse. Ordningen krever at du registrerer deg på internett før du reiser. Ordningen heterElectronic System for Travel Authorization (ESTA) og går ut på at alle som besøker USA uten visum, må skaffe seg en forhåndsgodkjennelse fra amerikanske myndigheter før de reiser. Glemmer du å registrere deg, slipper du ikke inn i landet.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

  2. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

  3. Folgefonnas hemmelig­heter er avslørt. – Ukjent for alle, og mye mer dramatisk enn vi trodde.

  4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  5. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

  6. Mulig utbrudd i Oslo: Minst tre smittet og rundt 50 i karantene etter fester