Setter inn reservene

Mens israelske styrker trengte stadig lenger inn i de trange smugene i Gazastripen, tydet en mobilisering av reservistene på at Israel forbereder ytterligere opptrapping.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Israel fortsetter sin offensiv med uforminsket kraft til tross for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever en våpenhvile. Fredag ble en av Norsk Folkehjelps biler truffet av en israelsk rakett.

Israelske tjenestemenn har varslet en ny fase i krigføringen som vil kreve bruk av reservestyrker som har stått klare langs grensen til Gazastripen.

Les om konfliktens bakgrunn:

«Et løfte fra Gud»

Det ble gjennomført nesten 60 flyangrep mot palestinske raketter søndag mens de israelske styrkene med sine stridsvogner tok seg lenger inn i Gaza by.

Den israelske militærtalskvinnen Avital Leibovich sier at de tettbefolkende nabolagene i Gaza by er fulle av hjemmelagde bomber og farlige feller som er konstruert for å eksplodere om soldater nærmer seg.

Sent søndag kveld steg tjukke røyksøyler opp fra eksplosjoner over byen, mens skyting ble hørt fra et område sør for byen.

Tidlig mandag avfyrte marinefartøyer over 25 granater mot Gaza by, som utløste branner og rystet høyhusene, blant annet huset der Associated Press har sitt kontor.

Før daggry mandag ble minst ett Hamas-medlem drept i et israelsk flyangrep i den nordlige delen av Gazastripen der det var harde kamper, ifølge sykehuskilder.

Sivile tar støyten Men igjen var det de sivile som tok støyten for den israelske offensiven. To kvinner og fire barn ble drept i et angrep på et hus i Beit Lahiya, opplyste helsepersonell og vitner.

Tolv drepte, blant dem ti geriljasoldater, ble funnet under ruinene av et hus i bydelen Tal al-Hawa. I alt ble minst 29 palestinere, hvorav 15 sivile, drept i søndagens kamper.

Hundrevis av mennesker flyktet i panikk fra byen med sine barn i armene og sine eiendeler på eselkjerrer etter at de var blitt advart om at israelerne var på vei.

Antall drepte palestinere har passert 890, halvparten av dem sivile, mens rundt 3.800 er såret, rundt halvparten kvinner og barn, siden den israelske offensiven begynte i romjulen.

Les også: Bruker nytt skrekkvåpen

Nærmere målet Søndag formiddag sa statsminister Ehud Olmert at Israel var kommet nærmere målene regjeringen hadde satt seg, men at offensiven ennå ikke var over.

– Det er nødvendig med mer tålmodighet og besluttsomhet for å nå disse målene på en måte som vil forandre sikkerhetssituasjonen i sør, slik at innbyggerne kan leve i sikkerhet og stabilitet over lang tid, sa han i møte med israelske statsråder søndag.

Mens bemerkningen ikke innebar et varsel om en snarlig slutt på krigen, antyder den likevel at Israel ikke ønsker en konflikt med uklar agenda og uten sluttdato.

Israels fremste hovedmål er å få slutt på Hamas’ evne til å skyte raketter mot Israel. For å oppnå det er rundt 200 av tunnelene under grensa mellom Gazastripen og Egypt ødelagt av Israel. Det utgjør to tredeler av alle tunneler.

Diplomatiske framstøt Søndag kom en delegasjon fra Hamas til Kairo for å drøfte Egypts forsøk på å få stand en våpenhvile. Lederen for delegasjonen sa det hadde vært noe framgang, men at Hamas likevel avviser forslaget.

Mandag morgen gjentok Hamas-lederen Ismail Radwan at Hamas ikke vil vurdere noen våpenhvile før Israel har trukket sine styrker helt ut av Gazastripen og avsluttet blokaden.

Israel på sin side vil ikke gå med på en våpenhvile som ikke fratar Hamas muligheten for å skyte raketter mot Israel.

Begge parter avviste før helgen en resolusjon om våpenhvile som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd, og søndag innkalte Egypt Israels ambassadør for å kreve at Israel respekterer resolusjonen.

Lørdag ble det sluppet løpesedler over Gazastripen der folk ble advart mot å samarbeide med Hamas, og der en opptrapping av militæroffensiven ble varslet.

Israelske militære har tidligere sagt at de har klar planene for en tredje fase i krigen som innebærer at bakkestyrkene går dypere inn i tettbebyggelsene på Gazastripen.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Falsk SMS utløste angrep

  2. Israel varsler opptrapping

  3. Norsk Folkehjelp angrepet

  4. Marsjerte over hele Europa

  5. 4000 års kamp om landet

Foto: REUTERS/SCANPIX

Foto: REUTERS/SCANPIX

Foto: REUTERS/SCANPIX

BT anbefaler

Kristoffer Joner i bergensdrama: – En skam at dette ikke er blitt gjort før

Norges dyreste spillefilm spilles nå inn på Malta. Hovedrolleinnehaver Kristoffer Joner har knapt vært med på noe…

LES SAKEN