Nordmann dømt til døden

Ber til Gud og Norge om hjelp.

  • Aftenposten.no
  • Andre Løyning
  • Kristjan Molstad
  • Fred C. Gjestad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Den 26 år gamle norsk-pakistaneren Shahid Azim ble lørdag formiddag dømt til døden i Pakistan for voldtekt og drap på en syv år gammel jente. Det skriver VG Nett.

Den livredde 26-åringen skal selv ha ringt VG for å fortelle om dommen, skriver Aftenposten.no.

— Nå ga dommeren meg dommen, og det er døden. De har ikke rett til å gi dødsstraff til en utlending. Jeg ber til Gud og Norge om å hjelpe meg, skal Azim ha rukket å si før den lånte mobiltelefonen ble revet fra ham i kaoset.

- Vi kommer til å anke

Azims advokat Muhammed Ali Saif bekrefter lørdag ettermiddag at de mottok dødsdommen muntlig på lørdag.

Saif regner med å få den skriftlige dommen i begynnelsen av neste uke.

— Vi har da en uke på oss til å anke dommen, sier Saif til Aftenposten.no.

I første omgang vil dommen bli anket til en høyere rettsinstans. Om Azim blir dømt der også, vil han anke videre til høyesterett.

— Etter høyesterett har vi mulighet til å søke presidenten om benådning fra selve dødsdommen, sier Saif.

I Pakistan er det tradisjon for å iverksette rettskraftige dødsdommer.

Kilder Aftenposten har snakket med antyder at omlag 10.000 personer venter på dødsdom i Pakistan.

— Hvordan tok din klient dommen?

— Han tok det som ethvert menneske ville ta det. Ikke med et smil, sier advokaten.

Trakk tilbake tilståelsen

Rettssaken mot Azim har pågått i ett år, men ikke konstant. Noen ganger har retten møttes bare en gang i løpet av en måned.

Azim var tiltatt for å ha drept og voldtatt en syv år gammel nabojente. Han tilsto først ugjerningen, men har senere trukket tilbake tilståelsen og forklart at den kom som en følge av vold og trusler fra politiet.

26-åringen ble pågrepet i desember 2007. Han hadde fast adresse i Islamabad, men er norsk statsborger. Han har kone, to barn og en yngre bror i Norge.

Gahr Støre reagerer

— Jeg reagerer meget sterkt på at en norsk statsborger i dag ble dømt til døden i Pakistan. Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en kommentar til dommen.

— Jeg vil nå ta kontakt med den pakistanske utenriksministeren for å uttrykke Norges syn og be om at dommen ikke iverksettes

I tillegg til utenriksministerens samtale, vil det bli overlevert en protestnote til pakistanske myndigheter både i Islamabad og i Oslo.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Aftenposten.no de også tok opp denne saken i et møte med Pakistans ambassadør til Norge på torsdag.

Lite besøkt

Til tross for at 26-åringen har sittet fengslet i to år, har han bare fått besøk av norske myndigheter to ganger. Siste gang mannen fikk besøk av representanter for Utenriksdepartementet var i juni 2008.

Ifølge UD er det pakistansk byråkrati som gjør det vanskelig å få tilgang til mannen.

UD har heller ikke vært til stede under rettsaken. I en pressemelding skriver departementet at dette skjedde etter klart råd fra tiltaltes advokat om at tilstedeværelse «ikke ville være formålstjenlig».

Risikerer henging

Den vanligste dødsstraffmetoden i Pakistan er henging.

— Voldtar man en syvåring, for så å drepe henne for å skjule sporene, er det høyst sannsynlig at denne straffeformen vil bli tatt i bruk. Det vil nok ikke være mulighet for benådning, sa advokat Abid Q. Raja til TV2 i 2007.

Abid Q. Raja var norsk advokat for 26-åringen frem til han sluttet som advokat og ble nemndleder i Utlendingsnemnda i september i fjor.

— Jeg merker meg at det har vært usedvanlig god hjelp til de to nordmennene i Kongo, og det skulle bare mangle. Det er på sin plass at norske borgere får bistand fra Norge. Men det pakistanske rettssystemet er ikke særlig bedre enn det kongolesiske, tvert imot. Man skulle håpe at norske myndigheter også engasjerer seg i denne saken, sier Raja i en kommentar til Aftenposten.no.

— Jeg ser frem til hva Jonas Gahr Støre nå foretar seg i denne saken. Jeg har notert at utenriksministeren har diskutert Kongo-saken med sin kongolesiske kollega flere ganger, sier Raja. Han understreker at han ikke har hatt innsyn i den aktuelle saken siden han sluttet som advokat.

Publisert: