Fryktet store ødeleggelser etter kraftige skjelv

Tsunamivarsel ble sendt ut for store deler av Asia.

  • Aftenposten.no
  • Ida Halvorsen Kemp
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Kraftige jordskjelv i Stillehavet førte til økt tsunamiberedskap i området mandag kveld norsk tid, skriver Aftenposten.no.

Det første skjelvet, som målte 7,6 på Richters skala, rammet Indiahavet klokken 21.55 norsk tid. Skjelvets episenter var 33 km under havoverflaten 260 km nord for Port Blair på Andaman Islands, som tilhører India.

Som følge av dette skjelvet sendte Pacific Tsunami Warning Centre ut et tsunamivarsel for India, Myanmar, Indonesia, Bangladesh og Thailand.

Bølger observert

Varselet, som du kan lese i sin helhet her, ble sendt ut ti minutter etter skjelvet, og beordrer økt beredskap i det enkelte land.

Et kraftig jordskjelv rammet også den sørlige kysten av Japan, utenfor prefekturen Shizuoka på hovedøya Honshu, klokken 22.07 norsk tid.

Dette skjelvets senter var 20 kilometer under havoverflaten, og noen mindre bølger på 30 cm skal ha blitt observert langs kysten ved Yaizu City, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skjelvet målte ifølge jordskjelvmålingsinstituttet USGS 7,1 på Richters skala, og førte til at atomkraftverket Hamaoka stanset driften, men det er bare meldt om mindre skader på bygninger. Flere tog i området ble imidlertid stoppet, og landets myndigheter sendte ut tsunamivarsel.

Senest lørdag ble Japan rammet av et skjelv målt til 6,9 på Richters skala.

Avblåst

Like før midnatt ble imidlertid tsunamivarselet for Indiahavet avblåst, og kort etter kom også meldingen om at Japan var utenfor fare.

Ifølge varselet var det hele tiden uklart om en tsunami var generert. En tsunami kan bestå av flere bølger, og den første er ikke nødvendigvis den største.

I varselet var det estimert at en eventuell første bølge ville truffet nordkysten av Andaman Islands allerede klokken 22.21, kun en drøy halvtime etter skjelvet.

Phuket i Thailand ville eventuelt blitt rammet av en første bølge klokken 00.45 i natt.

Publisert
BT anbefaler

Nå blir dette skipet et vanlig syn i Bergen: – Vi gleder oss til å vise det frem

Hurtigruten blir ikke det samme fra 12. desember. Nå blir det nytt navn, noen nye skip og delvis batteridrift.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå skal det settes opp pleksiglass i stortingssalen

  2. – Krisa i Bergen er snart over. Dei blir einige.

  3. Valhammer får i oppdrag å danne byråd: – Tiden for omkamper må være forbi

  4. – Ved siden av Bibelen og Hamsun, burde alle nordmenn ha denne boken i hyllen

  5. Disse tre sikrer flertall for bybane over Bryggen

  6. Regjeringen med nye tiltak: Dette gjelder fra midnatt