— Han ble ikke bortført, men han ble alvorlig truet, sier Eliasson, som selv er i Ukrainas hovedstad Kiev.

FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson benektet tidligere at spesialutsending Robert Serry var blitt bortført på Krim og sa han bare ble truet.

Ifølge den britiske TV-kanalen ITNs reporter endte Serrys ferd i en kafé, der han først hadde en telefonsamtale med Eliasson i Kiev og med Ukrainas viseutenriksminister.

— Putin, Putin

Uidentifiserte, væpnede menn holdt vakt over ham på utsiden av kafeen mens den ble omringet av en menneskemengde som ropte «Putin, Putin!»

FN-utsendingen skal så ha sagt seg villig til å avslutte oppdraget og bli brakt til flyplassen. ITNs reporter skrev på Twitter at han så utsendingen gå ut av kafeen og inn i en bil.

— Han ble ikke bortført, men han ble alvorlig truet, sier Eliasson, som selv er i Ukrainas hovedstad Kiev.

Marinens hovedkvarter

Ukrainas utenriksdepartement sa tidligere onsdag at Serry ble holdt fanget av væpnede menn i Simferopol. Han ble sendt dit av generalsekretær Ban Ki-moon for å skaffe seg en oversikt over situasjonen på Krim, opplyste Eliasson.

Serry ringte Ukrainas viseutenriksminister og beskrev hendelsene mens de skjedde, opplyste departementets pressesekretær Jevhen Perebijnis.

— Da han forlot marinens hovedkvarter i Simferopol, ble bilen hans blokkert av ukjente, væpnede menn i uniform som sa de hadde ordre om å bringe ham til flyplassen. Han nektet, og de holder ham fortsatt, sa pressesekretæren.

Senere opplyste imidlertid Eliasson at Serry hadde kommet seg i sikkerhet og forlatt stedet til fots.

2000 demonstranter

Tidligere i dag trengte russiskvennlige demonstranter seg på nytt inn i rådhuset i storbyen Donetsk øst i Ukraina.

Demonstrantene kom tilbake etter at de var blitt kastet ut derfra onsdag morgen.

Rundt 200 demonstranter trengte seg forbi et stort politioppbud, åpnet dørene og stormet inn. Ifølge den britiske TV-kanalen Sky News hadde rundt 2.000 demonstranter som samlet seg rundt bygningen.

Russiskvennlige demonstranter kunne ses inne i bygget gjennom vinduer. Siden lørdag hadde et russisk flagg hengt over rådhuset inntil det ble tatt ned og erstattet med et ukrainsk flagg onsdag morgen. Myndighetene i Kiev sier demonstrasjonene er arrangert av myndighetene i Moskva for å skaffe et påskudd til militær intervensjon.