Den populære myten om at det løper bjørner rundt i Russlands gater er i ferd med å vise seg sann. Usedvanlig mange sultne bjørner har søkt mot befolkede områder i regionen kjent som Russlands fjerne østen i høst.

Gjennom glassdør

Mest spektakulært var det i forrige uke, da en godt voksen brunbjørn kom brasende gjennom en glassdør og inn på et kjøpesenter i Khabarovsk, en by med 600.000 innbyggere like ved grensen til Kina.

Overvåkningskameraer dokumenterte hvordan den redde bjørnen løp rundt på kjøpesenteret i fem minutter med politi og sikkerhetsvakter i hælene. Den fant så veien tilbake til utgangen, stilte seg på bakbena og dyttet opp en glassdør, før den gjorde det samme med døren som fulgte.

Ble drept

Det var sent på kvelden, butikkene var stengt og ingen mennesker kom til skade. Bjørnen ble senere skutt av politiet utenfor en barnehage i nærheten.

— Politibetjenter løsnet flere skudd for å drepe bjørnen fordi den var såret av glasskår fra glassdøren og utgjorde en reell fare for innbyggernes ve og vel, sa en talsperson for politiet, mens lokale dyrevernsaktivister kritiserte aksjonen.

Ifølge de lokale myndighetene har bestanden av brunbjørn i Khabarovsk-regionen vokst fra 12.400 til 13.600 i løpet av de siste tre årene. I tillegg har bestanden av himalayabjørn vokst fra 2.300 til 2.700. Samtidig har byene i regionen opplevd flere besøk fra bjørner enn på flere tiår. I løpet av tre måneder har man skutt over 60 bjørner som er blitt ansett som en fare for befolkningen.

Inn i byene

I august og september opplevde innbyggerne i byen Lutjegorsk i naboregionen Primorje å være under okkupasjon av bjørner. Over 30 himalayabjørner og brunbjørner kretset om Lutjegorsk og bevegde seg ofte inn i byen på jakt etter mat.

En mann ble angrepet av en bjørn mens han luftet hunden sin, og en annen mens han ventet på bussen. Først etter flere uker kunne myndighetene erklære at situasjonen hadde blitt «stabilisert», etter å ha tatt i bruk vannkanoner, sirener og varselskudd for å skremme vekk bjørnene. Minst to bjørner ble skutt i og nær byen med 20.000 innbyggere. Noen kilder oppgir så mange som åtte bjørner.

Økt bestand

Ifølge eksperter er det flere årsaker til bjørneinvasjonen. En av årsakene er økningen i bestanden, som har kommet som følge av flere milde vintre. I tillegg har det vært oversvømmelser på den kinesiske siden av grensen, som har fått flere himalayabjørner til å søke over til den russiske siden.

2015 har også vært et dårlig år for pinjekjerner, eikenøtter, bær og annet som bjørnene foretrekker å spise i regionens skoger. I stedet søker bjørnene til områder hvor de kan finne matavfall og andre ting å spise.

Dårlig kjøtt

Den samlede bjørnebestanden i Russland anslås å være rundt 170.000. Jakt på brunbjørn og himalayabjørn er tillat i landet, men det russiske markedet for bjørnekjøtt er veldig begrenset, blant annet fordi kjøttet ofte inneholder parasitter, og eksporten av bjørn til Kina og andre asiatiske land er strengt regulert.

— Profesjonelle bjørnejegere er en utdøende rase. Det er bare hobbyjegerne igjen, sier Pavel Fomenko fra Verdens naturfond (WWF) til nettavisen Rosbalt.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN