SOHR: Slaget om Aleppo er over

Slaget om Aleppo er over, melder eksilgruppa SOHR, ifølge Reuters.

Publisert Publisert

FLYKTET: 10.000 sivile flyktet i løpet av natten og morgentimene søndag til de regjeringskontrollerte delene av Aleppo. Mandag ettermiddag meldes det at slaget om Aleppo er over. Foto: SCANPIX

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Eksilgruppa melder at et stort antall opprørere har trukket seg ut av ytterligere seks bydeler i Øst-Aleppo mandag for å unnslippe syriske regjeringsstyrker.

– Slaget om Aleppo har kommet til en ende. Nå er det bare et spørsmål om kort tid. Det er total kollaps, sier Rami Abdulrahman, leder av Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Opprørerne er nedkjempet etter en blodig offensiv fra de syriske regjeringsstyrkene de siste ukene.

Ifølge russiske myndigheter, som støtter regjeringsstyrkene, har så mange som 728 opprørere lagt ned våpnene og overgitt seg det siste døgnet før byen ble gjenerobret.

Syrias nest største by har siden 2012 vært delt i en regjeringskontrollert vestlig del og en østlig del under opprørsstyrkenes kontroll. At opprørerne er nedkjempet av styrkene til Syrias president Bashar al-Assad, kan bli et vendepunkt i den snart seks år lange krigen.

Med Aleppo kontrollerer regjeringen alle de fem største byene i landet, og opprørerne er påført sitt største nederlag siden begynnelsen av Syria-konflikten i 2011.

Sendte ut nødmeldinger

Innbyggerne i den siste delen av Øst-Aleppo som ble gjenerobret, sendte ut nødmeldinger idet regjeringsstyrkene rykket stadig nærmere.

– Dette er vår siste SOS, skrev en beboer på en sosial mediechat.

– Vi håper at vi kan leve lenger, jeg vet ikke mer hva jeg kan si, sa en annen i en talemelding, med panikk i stemmen.

Flere innbyggere sier at folk er fanget under ruinene etter luftangrep, og at de ikke har en sjanse til å redde dem på grunn av den kraftige bombingen.

Natt til mandag falt bydelen Sheikh Saeed, ifølge SOHR, som sier det fortsatt pågår kamper i bydelen.

– Situasjonen er veldig, veldig kritisk. Militæret har tatt mange områder, og vi er nå innestengt, sa Ibrahim al-Haj i De hvite hjelmene, som kaller seg selv Syrias sivilforsvar. Helsearbeideren prøvde å finne et sted hvor han og hans familie kan unngå kampene og å slippe å bli tatt til fange av syriske myndigheter.

– Russland lyver

Samtidig med dramaet som utspiller seg i den stadig mer raserte syriske storbyen, møttes utsendinger fra flere land i Paris og Genève lørdag i nok et forsøk på å få i stand en våpenhvile.

– Jeg er veldig lei meg for at forhandlingene i Genève mislyktes. Og hvorfor? Jo, fordi Russland taler med to tunger. På den ene siden hevder de at de forhandler om en våpenhvile, men på den andre siden utføres en krig for å redde Assad-regimet, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault, og legger ikke noe mellom når han kritisere russerne.

– De later som de bekjemper terrorisme ved å ha oppmerksomheten sin rettet mot Aleppo, men har gitt Daesh (IS) fritt spillerom til å gjenerobre Palmyra, fortsetter han.

IS gjenerobret oldtidsbyen Palmyra søndag, ni måneder etter at de ble jaget ut av Assads regjeringsstyrker med støtte fra russiske luftangrep.

Publisert