En kortvarig våpenhvile ble torsdag skutt i filler, og minst 60 mennesker skal ha blitt drept i Kiev. Samtidig forsøkte tre av EUs utenriksministre å forhandle fram en løsning med president Viktor Janukovitsj.

Torsdag kveld kom beskjeden fra Brussel om at EU-landene hadde banket gjennom sanksjoner mot ukrainske myndigheter.

Kort tid etter ga statsminister Erna Solberg (H) beskjed om at Norge innfører nøyaktig de samme straffetiltakene.

— Det er viktig at vi opptrer samordnet slik at sanksjonene skal virke mest mulig effektivt. Derfor har vi sagt at vi vil slutte oss til de sanksjonene som et samlet EU nå har stilt seg bak, sier Solberg til NTB.

— Situasjonen i Ukraina er utrolig kritisk. Vi kommer til å følge situasjonen tett i samråd med EU og nabolandene våre i dagene som kommer, sier hun videre.

EU-ministre i Kiev

Ifølge Polens statsminister Donald Tusk er Janukovitsj åpen for å arrangere valg på både ny nasjonalforsamling og ny president i løpet av året.

Utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen vil fortsette forhandlingene gjennom natten, og de ventes å bli svært vanskelige, ifølge en talsmann for det polske utenriksdepartementet.

Også Russlands president Vladimir Putin sendte torsdag en egen utsending til Kiev, Vladimir Lukin, som er Russlands ombudsmann for menneskerettigheter. Lukin reiser fordi Janukovitsj har bedt om russisk hjelp i forhandlingene med opposisjonen, opplyser en talsmann for Putin.

Reiserestriksjoner

Straffetiltakene som ble vedtatt i Brussel torsdag kveld, og som Norge også innfører, skal rettes mot «dem som er ansvarlige» for volden i Ukraina. Sanksjonene blir reiserestriksjoner og restriksjoner på bruk av europeiske banker.

— Vi må ramme folks lommebøker i disse sakene, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius før møtet ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det er nå gått tre måneder siden Ukrainas president Viktor Janukovitsj sa nei til en samarbeidsavtale med EU, og i stedet vendte seg til Russland for å løse landets store økonomiske problemer. Det utløste omfattende protester, som denne uken har toppet seg i de verste gateslagene landet har sett siden løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Våpenhvile brutt

Janukovitsj inngikk onsdag kveld en våpenhvile med opposisjonen. Men etter en rolig natt gikk flere tusen demonstranter plutselig til angrep på tungt bevæpnet opprørspoliti torsdag morgen. Med bensinbomber og brostein drev de politiet bort fra en del av Uavhengighetsplassen de hadde inntatt halvannet døgn tidligere.

Politiet svarte på angrepet, og tilbake lå ifølge opposisjonskilder minst 60 demonstranter drept. Myndighetene i byen sier på sin side at minst 67 personer, hvorav 13 politimenn, er drept siden tirsdag.

Kievs ordfører Volodymyr Makejenko trakk seg torsdag fra Regionpartiet til Janukovitsj i protest mot blodsutgytelsene.

- Janukovitsj er ferdig

Volden gjør Janukovitsj til en verre diktator enn langt de fleste lederne i det tidligere Sovjet-området, mener Ukraina-kjenner Taras Kuzio.

— Janukovitsj er som et innesperret dyr som står med ryggen mot veggen. Han presses av Russland på den ene siden og Vesten og demonstrantene på den andre. Han handler i panikk, har ingen strategi og vet ikke hva han skal gjøre. Diktatorer i denne situasjonen innser ikke at deres tid er omme, sier han til NTB.

Kuzio, som er amanuensis ved Det canadiske instituttet for ukrainske studier, er også overbevist om at det nå er for sent å løse krisen gjennom forhandlinger.

— Vi må være ærlige og si at forhandlinger nå er blitt umulig. Janukovitsj er en del av problemet, ikke av løsningen, sier Kuzio.

DØDE DEMONSTRANTER: På fortauet etter sammnstøt med politiet på uavhengighetsplassen i Kiev.
REUTERS/Vasily Fedosenko