Riishøj, som er lektor ved Syddansk Universitet, beskriver Jatsenjuk som en dyktig politiker, men tror at han vil få store vansker med å leve opp til forventningene.

39-åringen leder eksstatsminister Julia Timosjenkos parti Batkivsjtsjyna (Fedrelandspartiet) og gikk i spissen for opprøret mot president Viktor Janukovitsj.

Som fungerende statsminister vil han måtte ta upopulære beslutninger for å hindre at landets økonomi bryter helt sammen, men han vil trolig få store problemer med å forene det splittede landet, mener Riishøj.

Moderat og sympatisk

— Jatsenjuk er som person sympatisk og egentlig også moderat. Han har tidligere vært økonomiminister, og han overtok lederposten i Fedrelandspartiet etter Timosjenko, konstaterer han.

— Det er ikke store innvendinger mot ham. Han har vært med i forhandlingene med Russland, EU og Det internationale pengefondet. Problemet er sammensetningen av regjeringen som helhet og den måten den er utnevnt på, sier Riishøj.

Jatsenjuk medgir at oppgavene som nå venter vil bli svært krevende, og at det må gjennomføres store og upopulære økonomiske reformer.

Det er også et problem at overgangsregjeringen som skal styre fram til det varslede presidentvalget 25. mai, er dypt splittet, mener Riishøj.

Ingen samlingsregjering

Den danske Ukraina-eksperten konstaterer at det østlige Ukraina, der innbyggerne er pro-russiske, ikke er representert i regjeringen.

Flere av aktivistene som har ledet an i demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen har derimot fått plass.

— Regjeringens sammensetning vil vekke kraftig diskusjon, også i EU. Noen av grupperingene som er med, har svært ekstreme synspunkter. Jeg kan slett ikke se at dette er noen nasjonal samlingsregjering, sier Riishøj.

— Det gjenstår også å se om de greier å gjennomføre et økonomisk reformprogram. Rent umiddelbart er jeg bekymret. Jeg kan ikke forestille meg at de kan bli enige om den økonomiske hestekuren som må til, sier han. (©NTB)