Kerry har meddelt sin russiske kollega Sergej Lavrov at Russlands militære intervensjon på Krim-halvøyen har gjort forhandlinger ekstremt vanskelig, melder BBC.

Amerikanske tjenestemenn sier det er lite å snakke om dersom den planlagte folkeavstemningen om Krims fremtid blir gjennomført.

Russland har de siste dagene befestet kontrollen over Krim foran folkeavstemningen, som etter planen skal holdes søndag. Både Ukraina og Vesten mener avstemningen er grunnlovsstridig.

Strid om folkeavstemning

Samtidig har NATO gitt grønt lys for å sende opp overvåkingsfly fra Romania og Polen. Flyene skal bidra til at forsvarsalliansen får et bedre bilde av situasjonen på bakken, opplyser en NATO-tjenestemann til BBC.

sza4f8d3.jpg

NATO besluttet i forrige uke å sette samarbeid med Russland på vent på grunn av landets inngripen i Ukraina. Det vakte sterke reaksjoner i Moskva.

— Beslutningen viser en partisk og fordomsfull holdning. Vi mener det er ekstremt farlig å bringe en «NATO-faktor» inn i Ukraina, der situasjonen allerede er kompleks og delikat, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

NATOs kunngjøring om å sende fly på vingene kom bare timer etter at menn i militæruniformer tok seg inn på et sykehus i Simferopol, der ukrainske soldater får behandling. For flere av pasientene skal tilstanden være svært alvorlig.

Løsnet skudd

Sykehusdirektøren forteller at han ble tvunget om bord i en buss, og at han måtte være der i en halv time. Mennene i militæruniform samlet også de ansatte i resepsjonsområdet, for angivelig å møte sine «nye sjefer», melder Ukrainas Interfax-Ukraina nyhetsbyrå.

Tidligere mandag løsnet russiske soldater skudd da de tok kontroll over en ukrainsk militærbase på Krim-halvøyen, opplyset en ukrainsk offiser. Ingen personer ble såret.

Russiske styrker har de siste par ukene tatt kontroll over en rekke ukrainske militærinstallasjoner og baser på Krim-halvøyen. Steg for steg, møtt med svært liten motstand, bryter prorussiske styrker ned Ukrainas muligheter til å forsvare Krim, melder BBC.

Erklærer uavhengighet

Regionforsamlingen på Krim-halvøyen har erklært seg uavhengig av Ukraina i forkant av søndagens folkeavstemning.

— Regionforsamlingen vedtok tirsdag en deklarasjon om uavhengighet for den autonome republikken Krim og byen Sevastopol, opplyser forsamlingens pressesenter.

78 av de til sammen 81 representantene i forsamlingen stemte for uavhengighetserklæringen, heter det videre i pressemeldingen.

I forrige uke vedtok regionforsamlingen et dekret om at Krim tilhører Russland.