Erna Solberg: - Ingen skal tro at vi er godt nok forberedt på terror 

Paris (bt.no): Møtte media før hun skal gå i støttemarsj. 

Publisert Publisert

PÅ VEI TIL STØTTEMARS: Statsminister Erna Solberg i Paris i dag. Foto: HÅVARD BJELLAND

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kort tid før hun skal delta på søndagens store markering etter terroraksjonene i Paris, sier statsminister Erna Solberg at Norge er bedre forberedt på terrorangrep nå enn tidligere.

— Jeg tror ingen skal tro at vi er godt nok forberedt. Sikrer vi én mulighet, dukker en annen opp. Men vi er bedre forberedt enn vi var, sier Solberg.

Sikkerhetsoppbudet i det sentrale Paris er stort. Selv regner hun med at den tre kilometer lange marsjen vil være godt sikret.

— Vi må heller ikke la frihetsfølelsen bli berøvet, sier hun.

Solberg mener reaksjonene i Frankike minner om de norske etter 22. juli.

— Det er mye felles. Folk kommer sammen, som denne marsjen viser. Men det er en viktig forskjell: Frankrike er et stort land, Norge er et lite og mye mer transparent land. Dermed blir alle debatter også større i Norge, sier Solberg.

Hun sier hun er bekymret for situasjonen til jøder i Europa. Fredagens gisselaksjon i det østlige Paris rammet jødiske kunder på et kosher-supermarked.

— De nasjonale minoritetene rundt om i Europa er under press. Det er uakseptabelt. Det er en belastning at mange jøder føler at de må svare for staten Israels politikk, sier Solberg.

stoltenberg 2.jpg Foto: HÅVARD BJELLAND

Også NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg møtte norsk presse ved Place de la Concorde i Paris sentrum.

— Frankrikes svar på terror har vært å stå sammen og stå opp for ytringsfrihet og demokrati, sier Stoltenberg.

Tusenvis av folk

Marsjen Solberg deltar på, er ventet å samle hundretusener av folk. Ruten er tre kilometer lang og går fra Place de la République til Place de la Nation, midt i Paris sentrum.

Solberg og Brende deltar sammen med en rekke andre statsledere. De fleste europeiske regjeringssjefer deltar, inkludert David Cameron og Angela Merkel. Også en rekke andre statsledere og representanter deltar, blant annet Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas.

Les også

Slik sammenligner Caroline reaksjonene etter terrorangrepene i Norge og Paris

For franskmennene er det første gang siden 1990 at en fransk president deltar på en tilsvarende demonstrasjon.

Sikkerhetsoppbudet er stort: Etter lunsjtider lørdag begynte fransk politi å sperre av deler av Boulevard Voltaire, der marsjen skal gå. 2200 politifolk og militære er satt inn for å passe på arrangementet.

Marsjen kommer i tillegg til en rekke markeringer over hele Frankrike: Lørdag samlet anslagsvis 700.000 personer seg i tog og markeringer over hele landet.

Ved åstedet for fredagens gisselaksjon, møttes flere tusen mennesker — mange av dem jøder - lørdag kveld.

Angrepet skjedde mens mange handlet inn til neste dags sabatt.

Tre gjerningsmenn

Søndagens demonstrasjonstog ble varslet allerede kort tid etter massakren onsdag mot Charlie Hebdo, der 12 mennesker ble drept.

Saïd og Chérif Kouachi er hovedmistenkte for å ha stått bak angrepet. Dagen etter ble en politikvinne drept av Kouachi-sympatisøren Amedy Coulibaly.

Fredag forskanset han seg i et kosher-supermarked i Paris, der fire nye personer ble drept.

Til sammen ble 17 personer drept i angrepene.

Publisert