Bombingen skjer bare én dag etter at en IS-fraksjon i Libya publiserte en ny, grusom henrettelsesvideo der 21 kristne egyptere fikk hodet skåret av.

President Abdel Fattah al-Sisi sverget hevn, og ved daggry angrep egyptiske fly treningsleire og våpenlagre i grenseområdet mellom Libya og Egypt, heter det i uttalelsen fra det egyptiske militæret.

– Egypts regjering selv vil velge når og hvordan ugjerningen skal gjengjeldes, sa en synlig opprørt Sisi i en TV-sendt tale søndag.

TV-bilder viser egyptiske kampfly som tar av.

– Luftangrepene traff målene sine presist, og vårt luftforsvars falker har returnert trygt til basene sine. Å hevne spilt egyptisk blod og å gjengjelde mot drapsmennene er en plikt vi må utføre, heter det i uttalelsen.

Også i august ble det hevdet at Egypt og De forente arabiske emirater utførte luftangrep mot militsgrupper i Libya, men da nektet det egyptiske forsvaret for at det var involvert.

Krisemøte søndag

Presidenten kalte søndag inn til krisemøte i hovedstaden Kairo da videoen ble lagt ut på Twitter-kontoen til en nettside som støtter IS. Ifølge statlig egyptisk TV har Sisi beordret én uke landesorg og han har forbudt egyptere å reise til Libya.

Tirsdag for snart to uker siden ble det publisert en video hvor den jordanske F-16-flygeren Muath al-Kasaesbeh blir brent levende av IS.

Tidligere er det publisert lignende videoer som viser at opprørsgruppen likviderer flere vestlige gisler for åpent kamera, men videoen søndag er den første som skal være filmet utenfor IS' kjerneområder i Syria og Irak.

Den koptiske kirken i Egypt har bekreftet at 21 kristne koptere som er blitt holdt fanget av IS, er døde.

Brutal video

I den siste videoen, publisert søndag, er ofrene er kledd i oransje drakter som ligner på fangedraktene som brukes i den omstridte amerikanske Guantanamo-leiren.

– Trygghet for deres korsfarere kan dere bare drømme om, sier en av krigerne før massakren begynner.

Videoen er lagt ut på nettet under overskriften «En beskjed underskrevet med blod til korsets nasjon». På starten av den fem minutter lange videoen ruller følgende tekst over skjermen: «Korsets folk, tilhengere av den fiendtlige egyptiske kirken».

Koptere er en betegnelse på de innfødte kristne i Egypt. Gruppen utgjør om lag en tidel av landets befolkning.

Land i kaos

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land inntok Tripoli og styrtet og drepte landets mangeårige leder Muammar Gaddafi i 2011.

Flere tusen egyptere har reist til nabolandet Libya på jakt etter arbeid siden den arabiske våren i 2011, til tross for skarpe advarsler fra egyptiske myndigheter om at det er livsfarlig å krysse grensen.

Militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) tok i fjor kontroll over kystbyen Derna øst i Libya. I likhet med flere andre militsgrupper har den sverget troskap til IS og proklamert et kalifat langs kysten av landet.