Skal ha drept nordmann

IS hevder å ha henrettet norsk gissel. Utenriksminister Børge Brende sier terroristene sendte bilder og video av mishandlingene av mannen til norske myndigheter.

Publisert Publisert

IS-GISSEL: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal være henrettet av IS etter flere måneders fangenskap. Foto: NTB scanpix, Fotograf:Privat

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den militante islamistgruppen IS hevder å ha drept en 48 år gammel nordmann og en kinesisk statsborger som ble tatt til fange i Syria tidligere i år.

Tidligere er det kjent at 48 år gamle Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er blitt tatt til fange i Syria i slutten av januar. Han var på vei gjennom områder som var preget av harde kamper.

Uttaler seg

Statsminister Erna Solberg (H) uttaler seg om situasjonen i en pressekonferanse klokken 1900 onsdag kveld.

INFORMERTE: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende uttalte seg onsdag kveld om den påståtte henrettelsen av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix.

— ISIL hevder i dag at de har henrettet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Vi må ta alle forbehold om at bildet er ekte. Men vi har så langt ingen grunn til å tro at bildet ikke er ekte.- Det finnes ingen unnskyldning for den behandling vår landsmann er utsatt for, verken i religion eller ideologi. Dette er en avskyelig og barbarisk handling.

Solberg sier hun har vært i kontakt med familien i dag.

— Selv om dette er vondt, skal vi ikke la terroristene vinne frem. ISIL står for vold og for drap. Det er en barbarisk organisasjon.

Snakket med familien

Utenriksminister Børge Brende (H) understreker at de må ta forbehold om at bildene er ekte.

— Våre tanker går til hans familie og venner. Det er umulig å sette seg inn i den frykten de har levd med i uker og måneder.

Brende sier vissheten om grusomheten at nordmannen er blitt grovt mishandlet er forferdelig vanskelig for familien.

— Bilder og videoer av mishandlingene ble sendt til oss sammen med krav om løsepenger.

I en uttalelse via NTB takker familien til nordmannen norske norske myndigheter og politiet for arbeidet med å få ham frigitt.

– Norske myndigheter har hele tiden nedlagt et omfattende arbeid for å få Ole Johan frigitt, dessverre uten resultat. Likevel, stor takk for det, og en særlig takk til politiets krise- og gisselforhandlertjeneste for god omsorg og oppfølging i en, for oss, meget vanskelig og tung tid.

Sier ikke noe

Utenriksdepartementet har så langt ingen ny informasjon å komme med i saken. De har satt en krisestab på saken siden januar, da det ble kjent at Grimsgaard-Ofstad var blitt tatt til fange.

— Det er ikke så mye å si ennå. Vi er kjent med at det er publisert bilder, og vi jobber med en verifisering av disse. Vi vil komme tilbake med ytterligere informasjon senere, sier Rune Bjåstad i UD.

Til NTB sier justisminister Anders Anundsen (Frp) at de er i ferd med å sjekke opplysningene.

– Dette er en krevende situasjon, sier Anundsen.

  • Les hvordan Norge har jobbet for å få løslatt nordmannen.
    Det er nettmagasinet til IS som publiserer nyheten om henrettelsen. Der står at Grimsgaard-Ofstad er henrettet, sammen med sin kinesiske medfange Fan Jinghui. Magasin-utgaven trykker et bilde som skal være de to døde fangene, med teksten «Executed» over.

MAGASINET: IS-magasinet Dabiqs siste utgave hevder at nordmannen er drept.

Under der står det «executedafter being abandonedbykafir nationsand organizations». Kafir betyr vantro.Statsminister Solberg sier de ble gjort kjent med drapet gjennom offentliggjøringen gjennom nettmagasinet.

— Det er ikke foretatt noen varsling av dette til norske myndigheter utover det som er skrevet i dette nettmagasinet.

Ble solgt til IS

Grimstad-Ofstad tok seg tidligere inn i Syria via Tyrkia på egen hånd, men ble tatt til gissel av en opprørsgruppe. Disse forhandlet først med norske myndigheter, før de senere skal ha solgt ham videre til IS.

I en tidligere utgave av magasinet har IS hevdet at det er de som hadde tatt over han og medfangen. Den gangen hevdet IS at de to fangene «var til salgs»:

«Til de det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, i tillegg til de som refereres til som «menneskerettsorganisasjoner»: Denne norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe ham fri», sto det under bildet av nordmannen.

Betalte ikke

Det var først da denne nyheten ble trykket i magasinet i september, at nyheten om nordmannens kidnapping ble kjent.

I september fortalte statsminister Erna Solberg mer om hva som var status for kidnappingen da. Solberg sa at nordmannen skulle vært holdt fanget av flere forskjellige grupperinger siden han ble tatt til fange i Syria. Hun bekreftet også at det var kommet flere krav om løsepenger, men presiserte at Norge ikke betaler løsepenger.

— Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle, sa statsministeren.

Publisert