Åtte grunner til å reise til Stockholm akkurat nå

Og her tar du det beste skrytebildet.

Publisert Publisert

Oppdag den spesielle atmosfæren i Gamla stan med de trange, brosteinslagte gater, eller forelsk deg i den trendy bydelen SoFu på Södermalm.

1. Hvorfor nå?

Du trenger egentlig ingen unnskyldning for å besøke den svenske hovedstaden. Byen er like vakker og inspirerende hele året. Men hvorfor ikke ta turen når byen ligger og bader i vårsolen og varmegradene sakte, men sikkert endelig titter frem fra sin lange vinterdvale. Med alle sine broer og kanaler er Stockholm «Nordens svar på Venezia».

2. Ikke dra hit uten å vite dette:

Stockholm består av 14 øyer, som det er mulig å nå med ferge. Hver bydel har også sin særegenhet og sjarm. I øst finner du den snobbete og glamorøse bydelen Östermalm med sine eksklusive butikker og trendy utesteder, mest kjent i denne bydelen er kanskje Stureplan. I sør finner du Södermalm, som er Stockholms svar på Grünerløkka Og midt mellom disse bydelene ligger Gamla stan med sine sjarmerende historiske bygninger, og det travle sentrum som går under navnet «City».

3. Få med deg:

Stockholm er en stor by, og kulturtilbudet er enormt. Et must når man er i den svenske hovedstaden er et besøk på Fotografiska, som er et av verdens største utstillingssteder for fotografer. På Vasamuseet kan du se det storslagne Vasaskipet som sank etter kun 1300 meters ferd i skjærgården i 1628.

På Stortorget i Gamla Stan passer det fint med en kaffepause på en av de mange uteserveringene. Foto: Nordrum, Per

På øya Djurgården kan du nyte grønne parker, piknik og attraksjoner som tivoliet Grøna Lund. Er du typen som liker å sitte på café og kikke på mennesker, er Slussen det perfekte stedet for deg. Men ønsker du deg vekk fra menneskehavet, kan du ta en kort tur med T-banen til Liljeholmen og nyte stillheten i Vinterviken. Her ligger Alfred Nobels gamle dynamittfabrikk Winterviken som er gjort om til café.

Og er du en av dem som ble hodestups forelsket i bøkene til Stieg Larsson, arrangeres det hver lørdag «Milleniumtur» hvor du kan følge i Lisbeth Salanders og Mikael Blomkvists fotspor på Söder.

4. Styr unna:

Ønsker du å finne den perfekte utkikksposten, anbefales det at du legger turen utenom SkyView på utsiden av Ericsson Globe. Her er det som regel altfor lang kø, og utsikten er ikke verd tiden og pengene. Du finner like gode utkikksposter andre steder i byen. Oppsøk heller en av de mange skybarene og nyt utsikten derfra med en drink i hånden.

Stockholms svar på Karl Johans gate, Drottningsgatan, kan du droppe lørdag formiddag. Legg heller turen til SoFu på Södermalm. Her finner du butikker som Fifth Avenue Shoe Repair, Granpha og Acne, i tillegg til mange spennende småbutikker. For ikke å snakke om alle de hyggelige cafeene og restaurantene som ligger rundt Nytorget.

5. Her får du det beste skrytebildet:

Det stilfulle boutiquehotellet Berns i bydelen Östermalm er kjent for å tiltrekke seg alt av kjendiser og hippe, trendy mennesker. Dette er stedet for deg som vil se og bli sett. Ta et bilde av deg selv mens du spiser middag eller bare tar en kopp kaffe i restauranten. Et besøk her er verdt et bilde på Facebook. Eller du kan ta bilde utenfor Slottskyrkan, hvor prinsesse Madeleine giftet seg den 8. juni.

6. Dette handler du med deg hjem:

Stockholm er et shoppingmekka uten sidestykke. I Drottningsgatan finner du alle kjedebutikkene som Topshop, Zara, Hennes & Mauritz. Du finner også små shoppingsentre med butikker som Tiger of Sweden, Aplace, Hugo Boss og Smiley Vintage. Er du ute etter eksklusive butikker bør du ta turen til Östermalmstorg og Birger Jarlsgatan. Her finner du butikker som Marc Jacobs, Mulberry, Hope, Louis Vuitton, Zadig & Voltaire og Nathalie Schuterman. Du kan også gjøre noen shoppingkupp på Slussen. Stockholm er også kjent for gode vintagebutikker; de hotteste er Beyond Retro og Herr Judit. En tur innom det eksklusive kjøpesenteret NK anbefales også.

7. Sulten og tørst:

Byen bugner av spennende restauranter. Nå som det er vår i luften, er en tur på Babylon perfekt. Stedet ligger godt plassert med utsikt utover Medborgarplatsen, som yrer av folkeliv.

På kvelden fungerer stedet også som en trendy bar hvor folk som er på vei ut på byen, popper innom. Er du glad i sushi, prøv restauranten East ved Stureplan. Grill på Vasastaden og det franskinspirerte Brasseri Le Rouge i Gamla Stan er også absolutt å anbefale.

8. Hva sier det om deg at du reiser hit:

Du er innovativ, søker stadig ny inspirasjon. For deg er ikke Sverige bare Svinesund og baconterninger. Du liker å ta en fika, svenskenes kaffepause, og er opptatt av svensk motedesign.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  2. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  3. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  4. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  5. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?