Her kan du sove med pingviner

Hurtigruteturister i sør er villig til å betale dyrt for å forlate sine varme lugarer og heller sove i telt på isen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Mange kan nå få sin drøm oppfylt; Ikke overvintring i Antarktis, men overnatting.

Norsk Polarinstitutt har gitt lov, og om få dager skal de første passasjerer få bo i telt omgitt av mektig og iskald natur, pingviner og mye frisk luft.

Isbading

Siden 2007 har det spesialbygde hurtigruteskipet ”Fram” dratt på ekspedisjonscruise fra sydspissen av Argentina til den Antarktiske halvøy.

Følg oss på Facebook!

Nå er årets sesong startet, ca 250 passasjerer og nesten fullt skip krysser Drakestredet og går etter 50 timers overfart inn blant isdekte øyer i et kontinent de færreste har besøkt.

— Gjesten vil ha mer enn bare utsikt og ilandstigning. Vi arrangerer bading i iskaldt vann, som er en populær aktivitet, og vi har faglige foredrag om bord. Men de ønsker å oppleve enda mer, sier rådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten.

Teltleir i Antarktis

Og i år blir det overnatting på isen. I brosjyren fortelles det om bølgeskvulp og pingvinkakling, nederst med mindre skrift står prisen; Kr 2950 pr pers inkludert sovepose og liggeunderlag.

— Mange av våre gjester har gitt beskjed at de vil strekke seg langt for å få oppleve en overnatting på selve Antarktis-kontinentet. Det er noe svært få utenom polfarere og forskere har gjort, sier Stein Lillebo.

Ingen isbjørnfare

Derfor har Hurtigruten kjøpt inn telt og annet nødvendig utstyr. Der været tillater det vil inntil 15 gjester om gangen få overnatte i teltleiren.

Selskapet kaller prosjektet Amundsen-natt, og spiller sterkt på norske polfareres rolle med å erobre det iskalde og enorme kontinentet.

I motsetning til overnatting i Arktis, er isbjørnfaren ikke til stede i Antarktis. Her behøves verken bevæpning eller varselbluss.

Tvert i mot blir gjester som kommer i land mottatt av nysgjerrige og hyggelige pingviner. Dyrene arbeider med sitt; Samler stein til reir, drar på lange turer til havs for å hente mat samt ruger ut sine egg og aler opp sine unger. I de større koloniene kan lukten være sterk, men også det en opplevelse for eventyrlystne turister.

— Vi følger alle spilleregler og tar hensyn til dyreliv og natur. Norsk Polarinstitutt har godkjent vår plan om teltleir, så nå er vi snart klar til første overnatting, sier Lillebo.

En av reglene er at pingviner har forkjørsrett. Man går ikke i deres stier, og tar ikke kontakt med de hyggelige fuglene.

Jakter på det ekstraordinære

Arvid Viken som er professor i reiseliv ved Universitetet i Tromsø synes det er riktig at selskap som Hurtigruten legger til rette for at gjestene skal oppleve noe ekstra.

Widerøes Dash 8 er klar for avgang fra Evenes en vindfull ettermiddag i november 2012.

— Vi turister jakter på det ekstraordinære, det uvanlige og det eksklusive. Noen sterkere enn andre. Man vil gjøre noe som ikke er gjort før, få en unik opplevelse, ett kikk og deretter ha en god fortelling i ettertid, sier han.

Viken ser at mulighetene for slike kikk stadig blir flere, ofte godt tilrettelagte. Prisen er i de aller flste tilfellene irrelevant, siden det er snakk om en ”en gang i livet opplevelse”.

— Noen blir fløyet inn, og går de siste kilometerne til Nordpolen. Andre bestiger Kilimanjaro, med guider og bærere. I Polar Zoo kan man betale for å bli kysset av ulver, og på Grønland er det å gå på isen rundt isfjellene i Diskobukten en stor opplevelse, sier reiselivsprofessoren.

— Moderne mennesker samler på fortellinger, det inngår i vår identitet. En natt i telt i Antarktis kan bli til mange fortellinger i ettertid, sier han.

Publisert: