Advarer mot for trange bur på reisen

Tropper du opp på flyplassen med for trangt bur til kjæledeggen, får du valget: Skaff større bur eller avlys reisen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Hver eneste uke går hundrevis av hunder og andre dyr på vingene i og ut av Norge. Flyselskapene SAS og Norwegian har lang erfaring med å frakte dyr både i lasterommet og merker en klar økning på dette området.

Men for mange hundeiere kommer det som en overraskelse at flyselskapene må forholde seg til et komplisert og strengt regelverk utarbeidet av veterinærmyndighetene før de tar ansvaret med å frakte de firbente.

Buret viktig

Ikke minst gjelder det størrelsen på buret dyrene skal fraktes i.

— Mange kommer her med bur som de kanskje kjøpte da hunden var liten. Men i motsetning til hunden vokser ikke buret! Det skal være så rommelig at en hund skal kunne stå oppreist og snu seg rundt i det. Hvis ikke, er buret for lite. Da er det vår plikt å påtale dette overfor eier som da kan kjøpe et større bur på flyplassen. Hvis ikke kan vi dessverre ikke ta med dyret. Vi har rett og slett ikke lov, forteller stuer Jan-Olav Ingebrigtsen som jobber spesielt med dyrefrakt hos SAS på Oslo Lufthavn.

— Vi har jo generelt strenge regler for dyretransport nå, og overordnet er det jo dyrenes beste det handler om. I tillegg må vi foreta et skjønn på stedet om den enkelte transport foregår innenfor rammene for dyrevern, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Erfaring

Også hos Norwegian, som frakter rundt 1500 dyr i måneden, er det fokus på dyrets komfort under flyreisen, og her praktiserer den samme strenge regelen når det gjelder burets størrelse. I tillegg:

— Buret må være solid, vanntett, rent, ha lufttilgang på minst tre kanter og dyret skal ha tilgang til vann. Bur laget av stål er ikke tillatt. Som en generell regel anbefaler vi dessuten at hunden eller katten som skal reise i bur er godt kjent med buret de skal fraktes i på forhånd, forteller Vibeke Krogh Erikstad i Norwegian, bagasjeansvarlig i selskapet.

Godt drillet

De ansatte som håndterer denne delen av flyservicen på flyplassene er godt drillet og har solid innsikt i reglene som gjelder for denne type frakt. De anbefaler alle som skal fly med dyr om å beregne seg god tid slik at både hund og eier kan unngå stressende situasjoner før reisen i de ukjente omgivelsene.

I avgangshallen på Gardermoen er ekteparet Jorun Margrete og Petter Elvestad klar for å sende sine to engelske settere til Tromsø.

Pappa Èend Jagter og sønnen Seun Jagter skal delta på NM vinter for fuglehunder på Andenes. Derfor er det ingen bønn, her må de pent finne seg i å fly i buken på SK 4416 for å være med i konkurransen.

— Pappa'n har flydd flere ganger, men det er første gang for sønnen. Det skal nok gå bra, mener de to.

I god tid før avgang tar de bikkjene med ut i det fri slik at de kunne få gjort fra seg før turen nordover. Det er en uhyre viktig forberedelse.

Over en time før avgang er hundene tilbake og plassert i hvert sitt rommelige bur, blir fraktet ned i bagasjehallen i flyplassens kjeller der de venter på å bli kjørt ut til SAS-flyet.

Best mulig luft

Ute ved flyet står stuerne Steinar Paulsen og Thomas Haugen klar for å plassere dem i det fremste lasterommet, like under cockpit. Stedet de skal stå er bestemt lenge før avgang. I dag har det vært er heftig hundeliv på SAS, frem til midt på dagen har de sendt av gårde 25 bikkjer.

De to hundene blir plassert med stor forsiktighet inn i rommet, og buret tjores godt fast til gulvet. Minstemann som er på sin aller første tur gir fra seg svake klynk, men snart blir det stille, pappa er jo i buret ved siden av. I dag skal de reise sammen med ni kolli mus som skal til Universitetet i Tromsø.

— Vi plasserer hundene så nær lasteluken som mulig. Der er det best plass og mest oksygen. Her fremme får de det topp. Det er trykkabin i lasterommet som inne i kabinen, så her har hundene det flott, forsikrer Paulsen.

Dyret først

Både SAS og Norwegian aksepterer at passasjerene kan ta med seg mindre dyr inn i kabinen.

— Kravet er da at dyret ikke veier mer enn 8 kilo og dyret skal fraktes i en veske eller bur som det skal oppholde seg i under hele turen, sier Johansen i SAS.

Krogh Erikstad hos Norwegian sier at slike reiser må bestilles på telefon. Da blir det sjekket om det fins allergikere som har kjøpt billett på samme avgang. Hvis ikke, blir dyret booket inn.

— Både allergikere og passasjerer som reiser med dyr, må informere og søke om dette på forhånd. Vi sjekker da om det er bekreftet reisende med allergi på den enkelte avgang, og omvendt. Den som er først ute vil få prioritet, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker- Nielsen.

PS: Og hvordan gikk så flyturen til Tromsø? ganske bra: - Det ble litt bjeffing av «førstereisgutten» mens flyet takset ut til avgang. Men etter at vi kom opp i luften, ble det stille, forteller ekteparet etter landing i Nord-Norge.

Enklere regler til utlandet

Skal du reise med hund eller katt til utlandet er det en trøst å vite at alt rundt grensepassering med dyr er blitt enklere fra 1. januar i år. Landene innen EU har ett sett regler.

— Hvis dyreeier passer på å gi dyret kur mot bendelorm til enkelte land, samt rabiesvaksine som må tas minst 21 dager før avreise, er det i grunnen alt man trenger å gjøre for å kunne reise fritt med dyret innen EU og en del andre land som vi kaller for «listeførte tredjeland». Et listeført tredjeland er land som har en registrert strategi som tilfredsstiller EUs krav for bekjempelse av rabies, sier seniorrådgiver Vibeke Bolme i Mattilsynet til Aftenposten.

Bendelorm-kravet gjelder kun ved reise til Finland, Storbritannia, Irland og Malta samt ved hjemreise til Norge.

Ved ankomst fra tredjeland må du huske å melde fra 48 timer før ankomst, slik at Mattilsynet kan komme og sjekke dyret.

En selvfølge er at hunden eller katten har identitetsmerke. Hunden skal ha et hundepass (veterinærsertifikat dersom hunden kommer fra et tredjeland) der alle opplysningene skal være utfylt av en veterinær.

Også returen er blitt enklere:

— Tidligere måtte kjæledyret ditt stå ukevis i karantene hvis det hadde oppholdt seg i enkelte land, før det ble sluppet inn i Norge. Med de nye reglene slipper du karantene, men det gjelder bare for dem som har sørget for å ha alt i orden på forhånd, sier Bolme

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa

Følg oss på Twitter:

@aft_reise

Publisert
BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

  2. Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss

  3. Stopper flomsikring til 100 millioner etter strid om kort bro

  4. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  5. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned

  6. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»