Stor risiko for hepatitt i Tyrkia

Husk å vaksiner deg før ferien — selv om du ikke skal lenger enn til Tyrkia og Kroatia.

Publisert Publisert

Det er ikke bare når du skal til eksotiske destinasjoner som Asia eller Latin-Amerika du trenger vaksine. Det finnes sykdommer man bør beskytte seg mot også i land som Tyrika, Egypt og Kroatia.

Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvilke land du skal besøke, i tillegg til helsetilstand, alder, tidligere vaksinasjoner og lengden på oppholdet.

Hepatitt A vanlig i Tyrkia

Tyrkia er et av de landene hvor flest nordmenn smittes av virusinfeksjonen Hepatitt A, som kan forårsake leverbetennelse. Viruset smitter gjennom forurenset drikkevann eller via mat.

— Vi anbefaler alle som skal til Tyrkia og Egypt å ta vaksine mot Hepatitt A. Dette er land som veldig mange tenker på som «Syden» og glemmer derfor å ta de samme forholdsreglene som de vanligvis tar når de for eksempel skal på ferie til Thailand, sier avdelingsleder i Sentrum Reisemedisin, Hildegunn Sæverud.

Folk som er oppvokst i disse landene, samt de som er født i Asia, Afrika og Latin-Amerika vil ofte ha naturlig immunitet mot Hepatitt A. Immuniteten varer hele livet.

— I disse landene er det en helt annen bakterieflora både i vannet og maten enn de vi er vant til hjemmefra. Det er derfor like viktig å vaksinere seg når man skal reise hit, som når man skal til Asia eller Sør Amerika, sier Sæverud.

Lege og spesialist i infeksjonssykdommer Gunnar Hasle hos Reiseklinikken påpeker også hvor viktig det er at man vaksinerer seg mot Hepatitt A. Hepatitt A og diaré (ETEC) er sykdommer som man hovedsakelig får når man er ute og reiser, og som enkelt kan forebygges med vaksiner før avreise.

— Både Egypt og Tyrkia er land hvor det er høyrisiko for Hepatitt A. Alle som skal reise i Asia, Afrika (også Egypt), Latin-Amerika, Stillehavsøyene og/eller land som tidligere tilhørte Sovjetunionen, bør ta vaksine før de drar, sier Hasle.

Virusinfeksjoner kan enkelt forebygges ved vaksinering før avreise. Foto: NTB scanpix / Poppe, Cornelius

Anbefalingene gjelder voksne og alle barn som har fylt ett år.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser på sine hjemmesider at viruset kan gi leverbetennelse, men vanligvis blirpasientene helt friske uten leverskade. Symptomer på leverbetennelse er feber, kvalme, oppkast og magesmerter. Urinen blir mørkfarget, og avføringen blir lys.

Økning i Egypt

Folkehelsa anbefaler at alle som skal på ferie til Tyrkia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Montenegro og Egypt om å ta Hepatitt A-vaksine.

— Vi har siden februar sett en økning i antall rapporterte tilfeller av hepatitt A hos turister som har vært på reise til Egypt. Ingen av de syke hadde vaksinert seg mot Hepatitt A før turen. Turister til Egypt bør vaksinere seg før avreise, uavhengig av alder eller reisens formål og varighet, skriver Folkehelseinstituttet i en artikkel på sine hjemmesider.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Stavanger-sykehus sender pasienter til Bergen

  2. Politiet: – Bil traff rundkjøring i høy fart og spratt opp i luften

  3. «Bussbransjen må setje bremsene på for sjefslønene sine»

  4. Meiner bergensarane er for dårleg førebudd på kriser

  5. – Trump tar litt innpå Biden før nattas debatt

  6. Her er byens største klimautslipp. Eieren har ingen plan.