Nelson Mandela ble lagt inn på sykehus i Pretoria lørdag på grunn av en alvorlig lungeinfeksjon. Natt til søndag beskrives tilstanden til den snart 95 år gamle sørafrikanske kjempen som kritisk, men stabil.

— Sannheten om denne saken er ganske enkel. Madiba er en hardhaus, og i hans alder, så lenge han kjemper, så vil han ha det bra, sier Mac Maharaj. Talsmannen for president Zuma bruker Mandelas stammenavn Madiba om den tidligere presidenten, ANC-lederen, fredsprisvinneren og frihetskjempen, når han omtaler ham.

- Må få dø hjemme

Mens et stort presseoppbud står utenfor sykehuset som Mandela trolig ligger på, har mange mennesker lagt ned blomster og hilsener med ønske om god bedring utenfor Mandelas hjem i Johannesburg.

Mandela mangeårige venn Andrew Mlangeni (87) sier til den sørafrikanske avisen Sunday Times at Mandela nå bør få komme hjem og avslutte livet i verdige rammer hjemme sammen med sine egne.

— Vi ønsker ham alle god bedring. Men du (Mandela) har vært innlagt på sykehus for mange ganger. Det er tydelig at du ikke er bra, og sjansen er stor for at du ikke blir bra igjen, sier Mlangeni.

Kona ble

Mandelas kone Graca Machel har avlyst en reise til London for å sitte ved mannens sykeseng.

Da Mandela ble lagt inn lørdag ble det fra offisielt hold sagt at det denne gangen er alvorlig.

Det er andre gang på to måneder at den sørafrikanske frigjøringshelten, som fyller 95 år i juli, blir innlagt på sykehus med lungeproblemer. I april ble han utskrevet etter et ti dager langt sykehusopphold, der han fikk behandling for lungebetennelse.

I løpet av de siste årene har Mandela vært inne til sykehusbehandling en rekke ganger, stort stett på grunn av lungeproblemer. I fjor ble han også operert for gallestein.

«God behandling»

I kunngjøringen fra president Zumas kontor heter det at Mandela får god behandling av leger og sykepleiere, «som gjør sitt beste for at han skal ha det så bra som mulig».

Nyheten om at tilstanden er alvorlig for Mandela, fikk det til å summe på Twitter.

sz3dfdee.jpg
SCANPIX

— Hold deg sterk, herr Mandela. Himmelen er ikke klar for deg riktig ennå, het det i en av bønnene på nettsamfunnet.

En annen ba om at Mandela nå må få fred.

— La ham dø i verdighet, het det i Twitter-meldingen.

- Sjokkert

I Mandelas barndomsby Qunu, hvor en ung Mandela gjetet kveg og sauer, kom nyheten via radio til 62 år gamle Malunga Mbokodi.

— Jeg ble sjokkert av å høre på radioen denne morgenen, at han igjen er på sykehus, sier han til Sapa nyhetsbyrå.

— Jeg tror vi bare må akseptere at Mandela er gammel og at han vil forlate oss snart, legger han til.