I den direktesendte talen sent tirsdag understreket Mursi at presidentvalget i fjor var fritt, og at det representerer folkets vilje.

— Jeg er stolt av demokratiet i Egypt. Jeg er Egypts første demokratisk valgte president, sa Mursi i den første talen etter at de massive demonstrasjonene mot ham startet i helga.

Han innrømmet samtidig å ha gjort feil.

— Men jeg ser ting mer klart nå, sa Mursi i den 40 minutter lange talen, der han ba egypterne om ikke å angripe hverandre, politiet eller hæren.

- Trekk ultimatumet

Mursi oppfordret også folk til ikke å godta at revolusjonen blir stjålet fra dem. Den hardt pressede presidenten sa videre at korrupsjon og andre levninger fra det gamle regimet fortsatt er utfordringer for Egypt, og at det vil ta tid å gjøre noe med problemene.

Kort tid før TV-talen ba Mursi hæren trekke tilbake sitt ultimatum om at den vil gripe inn hvis Mursi ikke finner noen løsning på krisen innen onsdag.

I en Twitter-melding tirsdag kveld skriver Mursi også at han ikke vil la seg diktere. Han understreker at han har legitimitet i henhold til landets grunnlov, og han avviser alle forsøk på å avvike fra denne.

Titusener på Tahrir

Mursis avvisning av hærens ultimatum har økt risikoen for ytterligere konfrontasjoner og vold, ifølge opposisjonsalliansen.

— Uviljen til å lytte til folket i gatene og til å inngå kompromiss fører til konfrontasjoner, sier talsmann Khaled Dawoud.

Titusener av mennesker var igjen samlet på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo mens Mursi holdt sin tale tirsdag kveld, få timer før hæren har varslet at den vil gripe inn hvis ingen løsning er i sikte.

Sju personer ble tirsdag drept i sammenstøt i Kairo, opplyser helsepersonell. Kampene mellom motstandere og tilhengere av Egypts president Mohamed Mursi fant sted i nabolaget Giza.

- Militæret griper inn

Samtidig som opposisjonen og folkemassene roper etter støtte fra militæret i konflikten med president Mohamed Mursi og hans regjering, er det ingen som ønsker et militærstyre.

sz472db4.jpg
REUTERS

— Ingen vil at hæren skal styre, men de vil at den skal sikre og stille seg bak demokratiet. Det finnes regler for den demokratiske prosessen som Mursi har brutt, sier den liberale politikeren Wael Nawara til nyhetsbyrået TT på telefon fra Kairo.

— Det viktigste akkurat nå er at politiet og militæret ikke kjemper mot demonstrasjonene, men at de stiller seg bak folket, slik at vi ikke får samme situasjon som i Syria, sier han.

Egypt-eksperten Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Københavns Universitet, mener at militæret kommer til å gripe inn onsdag for å hindre at Egypt bryter sammen i vold, anarki og uro.