Vladimir Putin knuste sine rivaler med nesten 64 prosent av stemmene ved presidentvalget søndag, ifølge den sentrale valgkommisjonen.

Etter at 98,47 prosent av stemmene var talt opp, hadde Putin fått 63,97 prosent, mens hans nærmeste konkurrent, kommunistlederen Gennadij Ziuganov hadde 17,18 prosent.

Tredje plass gikk til milliardæren Mikhail Prokhorov med 7,7 prosent, og lenger bak fulgte ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij med 6,24 prosent og Sergej Mironov med 3,84 prosent.

Frammøtet var på 64 prosent, ifølge valgkommisjonen.Resultatet var enda bedre for Putin enn meningsmålingene spådde på forhånd, men likevel lavere enn de 70 prosent han fikk i 2004 og Dmitrij Medvedev fikk ved presidentvalget i 2008.

Opposisjonen mener imidlertid at valget var preget av fusk og viser til tusener av klager.

Valgfunksjonærene benekter at det var betydelig fusk under valget. Putins valgkampsjef skrøt av at valget var det ryddigste i russisk historie.

Men opposisjonslederne avviste utsagnene og viste til mange bevis på fusk i et valg som ble overvåket av titusener av observatører.

Blant dem som klagde over valget, var kommunistlederen Gennadij Ziuganov og protestlederen Aleksej Navalnij, som etter at de første tallene var kommet inn, hevdet at Putin neppe har mer enn rundt 41 prosent.

Titusener av observatører

Rundt 27.000 observatører overvåket valget som følge av at protestlederne krevde nøye kontroll etter skandalevalget til Dumaen i desember.

Nettsiden Control2012, som organiserte mange observatører, sier de har fått inn 5.000 meldinger om fusk etter at de første resultatene ble kunngjort.

Milliardæren Mikhail Prokhorov, som ble nummer tre etter Putin og Ziuganov, sier han fikk inn over 4.000 klager på brudd på reglene.

Gazeta.ru viste en video fra et valglokale i Dagestan der flere menn kunne ses mens de lastet en strøm av stemmesedler inn i de elektroniske valgurnene.

Karuseller

I en annen video hadde en observatør filmet politi som pågrep ti passasjerer i en minibuss som sa de hadde stemt flere ganger.

Det er et kjent triks, som kalles karusell på russisk, at en gruppe mennesker blir busset rundt fra valglokale til valglokale og avlegger stemme i dem alle.

«Karusellvelgerne ble pågrepet og overlatt til politiet,» skriver Rostislav Zjuravlev, en observatør fra kommunistpartiet, på Facebook.

Navalnij sendte på sin nettside et intervju med en kvinne som sa hun og andre hadde fått 5.000 rubler for å stemme to ganger.

Infiltrert

Journalisten Sergej Smirnov forteller at han ble tilbudt 2.000 rubler for å stemme fire ganger. Smirnov var en av flere aktivister som infiltrerte slike karusellgrupper for å avsløre dem.

Smirnov, som sa han fant gruppa som organiserte fusket gjennom en venn, møtte opp ved en metrostasjon sammen med flere titall unge menn og kvinner for å få endelige instrukser fra en mann som kalte seg Mikhail, som han selv fikk instrukser fra på telefon noen dager før.

— Han sa vi skulle stemme for Vladimir Putin, fotografere stemmeseddelen og sende bildet til ham, sa Smirnov.

For mange fremmedstemmer

En Putin-vennlig ungdomsgruppe opplyste at den hadde fraktet ungdommer fra andre regioner til valglokaler i Moskva for å avlegge stemme, noe som vakte mistanke om at det også i Moskva hadde vært mye fusk.

Nasji sa at 20.000 av deres medlemmer var kommet til Moskva fra rundt om i landet for være med på massemøter til støtte for Putin, og at de hadde hjulpet dem med å avlegge stemme i Moskva siden de ikke kunne stemme hjemme.

Observatørene sier det var så mange velgere fra andre valgdistrikter at mange valglokaler slapp opp for fremmedstemmesedler.

syace6c5.jpg
REUTERS