— Krig er helvete. Denne typen hendelser vil finne sted, og de finner sted i enhver krig. Det er grufulle hendelser. Men det er ikke første gang vi ser slike hendelser, og det er sannsynligvis heller ikke siste, sier den amerikanske forsvarsministeren om massakren i Afghanistan.

Gjerningsmannen vil bli stilt for en militær domstol i USA, opplyser Leon Panetta videre. Han bekrefter at dødsstraff dermed kan bli aktuelt.

— Slik jeg forstår det, kan det bli vurdert i slike saker, sier han.

Overga seg

Den amerikanske soldaten som er siktet for drapene, skal ha forlatt sin base i provinsen Kandahar sør i Afghanistan og deretter gått fra hus til hus i to landsbyer og skutt sivile afghanere.

— Så gikk han tilbake til basen, hvor han rett og slett overga seg og fortalte folk hva som var skjedd, sier Panetta.

Ifølge forsvarsministeren ser det ut som en tilståelsessak.

— Vi er ikke sikre på hvilke motiver han hadde. Men han er i varetekt. Jeg har forsikret Afghanistans president Hamid Karzai om at han vil bli stilt for retten og holdt ansvarlig, sier Panetta.

Forsvarsministeren understreker at USA ikke vil la hendelsene komme i veien for de amerikanske styrkenes oppdrag i Afghanistan.

Har hjerneskade

Etter massakren har flere eksperter trukket fram psykisk sykdom eller hjerneskade som mulig forklaring på soldatens handlinger.

Ifølge en amerikansk tjenestemann pådro soldaten seg en hjerneskade da kjøretøyet han satt i, veltet i Irak i 2010, skriver nyhetsbyrået Reuters. Soldaten fikk behandling for skaden og gikk så inn i tjeneste igjen.

Eksperter mener det også er mulig at soldaten, som nå har vært på sitt fjerde utenlandsopphold, har vært psykisk syk. Forskning viser at risikoen for å utvikle psykiske sykdommer som posttraumatisk stressyndrom, depresjon og angstlidelser øker når en soldat har hatt flere opphold i krigssoner.

John Allen, generalen som leder USAs og NATOs styrker i Afghanistan, sier disse spørsmålene nå vil bli trukket inn i etterforskningen av saken.

— Vi vil se på alt dette, sier han til CNN.