Maktkampen tilspisses rundt Mubarak

Ledelsen i Hosni Mubaraks regjeringsparti går av. Samtidig ryktes det at militæret jobber med en plan for å frata den egyptiske presidenten reell politisk makt.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Dette er et ledd i toppfolkenes forsøk på å få luften til å gå ut av ballongen for demonstrantene sin del, sier Fafo-forsker og Egypt-kjenner Jacob Høigilt til NTB.

Blant partilederne som lørdag ble byttet ut, er Mubaraks sønn Gamal. Dermed er Gamal uaktuell som farens politiske arvtaker.

Ny generalsekretær i partiet Nasjonalt demokrati blir Hossam Badrawi, som blir ansett som en del av en mer reformvennlig og liberal fløy av partiet, melder statlig egyptisk fjernsyn ifølge Reuters. Badrawi tar over etter Mubarak-støttespilleren Safwat el-Sharif.

- Forventet strategi

Høigilt mener det som nå skjer, er en forventet strategi fra dem som sitter igjen på toppen. Presidenten og regimet er under hardt press mens tusenvis av mennesker demonstrerer i en rekke byer med krav om Mubaraks avgang.

Lørdag skrev avisen New York Times at Egypts nyutnevnte visepresident, Omar Suleiman, og toppledere i det egyptiske militæret diskuterer en plan for å begrense Mubaraks politiske makt.

— Det å fjerne Mubarak er en effektiv måte å svekke demonstrantene på. Ganske mange vanlige egyptere vil nå si at de har oppnådd noe med demonstrasjonene, tror Høigilt.

Misfornøyde egyptere inntok lørdag Kairos gater for tolvte dag på rad for å kreve Mubaraks avgang. Nyheten om partiledelsens avgang så ikke ut til å imponere dem.

— Dette er ikke en seier for demonstrantene, det er et triks og en avledningsmanøver fra regimets side, sier 22 år gamle Bilal Fathi til Reuters.

- Vil fjerne Mubarak

Suleiman og lederne i militæret diskuterer angivelig blant annet et forslag som går ut på å flytte Mubarak fra presidentpalasset til boligen hans i Sharm el-Sheik, ifølge kilder i USAs administrasjon. Det kan også være aktuelt å sende ham på et lengre medisinsk opphold i Tyskland, hvor han årlig reiser på legesjekk.

Begge alternativene vil gi Mubarak en verdig utgang og i praksis fjerne ham som en sentral politisk brikke, selv om han beholder presidenttittelen inntil videre, skriver New York Times.

Det er ikke usannsynlig at et slikt grep vil føre til at demonstrasjonene mister bredde, noe som vil gjøre den harde kjernen i opposisjonen sårbar, spår Fafo-forsker Høigilt.

— Uten Mubarak vil ganske mange vanlige egyptere tenke at de har oppnådd noe med demonstrasjonene. Protestene har gått hardt ut over økonomien og dagliglivet til folk, og Suleiman og hans støttespillere spiller på det.

Kjenner opposisjonen

Den nye generalsekretæren Badrawi, som skal ha et godt forhold til medlemmer av opposisjonen, erstatter også Gamal Mubarak som leder for partiets sentralstyre.

Badrawi er lege og har både studert og undervist ved en rekke universiteter i USA, ifølge Badrawis egen hjemmeside.

En av lederne i hæren troppet lørdag opp på Tahrir-plassen i Kairo for å be demonstrantene der om å avslutte protestene mot regimet.

— Dere har alle rett til å gi uttrykk for meningene deres, men vær så snill å bevar det som er igjen i Egypt. Se rundt dere, sa Hassan al-Roweny til demonstrantene, som svarte med nye krav om at Mubarak må gå.

Fortsatt president?

Høigilt er ikke spesielt optimistisk med tanke på en rask demokratisering i Egypt.

— Toppfolkene er ikke interessert i å forandre systemet som opposisjonen krever. De vil beholde sin makt og sine privilegier og mener den beste måten å bevare stabiliteten på, er at sikkerhetsapparatet beholder privilegiene sine, sier Høigilt.

Han tror imidlertid at det som har skjedd i Egypt, på sikt kan føre til en langsom demokratisering.

— Grasrota har sett at det tross alt er mulig å få gjennom noen krav. Det har skjedd noe veldig viktig med mentaliteten til mange middelklassearabere, som ser at det kan være mulig å endre de stabile regimene i Midtøsten. Men grunnleggende endringer vil kreve mer aktiv støtte fra USA og andre land i form av pressmidler mot regimenes ledere, sier Fafo-forskeren.

Publisert:
- GÅR AV: Egypts president skal være i ferd med å gi etter for presset. ARKIVFOTO