Det opplyser Det hvite hus, som samtidig hevder flere av rapportene i franske medier ikke gir et riktig bilde av hva som har skjedd.

Den franske avisa Le Monde skrev mandag at amerikansk etterretning har drevet massiv overvåking av telefonsamtaler på fransk jord. Reaksjonene i Frankrike er sterke, og utenriksminister Laurent Fabius kalte umiddelbart inn USAs ambassadør for å få en forklaring.

President Barack Obamas kontor avslo mandag i tråd med vanlig praksis å kommentere de konkrete franske anklagene.

— Vi har gjort det klart at USA innhenter etterretningsmateriale i utlandet, slik også alle andre land gjør, sa Caitlin Hayden.

Hayden, som er talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd, tilføyde at regjeringen i Washington nå gjennomgår sin innhenting av etterretningsmateriale. Hensikten er å bedre balansen mellom hensynene til amerikanske borgeres og USAs alliertes interesser, sa hun.

Utenriksminister John Kerry, som var i Paris mandag, ble også spurt om saken. Heller ikke han ville kommentere de konkrete beskyldningene i Le Monde.

— Vi vil ha løpende, tosidige samtaler, også med våre franske partnere, som tar for seg dette spørsmålet, sa utenriksministeren, som kalte Frankrike «en av våre eldste allierte».

Han framholdt også at Washington nå går gjennom sin praksis for etterretningsvirksomhet etter protester fra mange land. Dokumenter lekket av spionsiktede Edward Snowden har avslørt omfattende amerikansk overvåking. (NTB)