Grensene blir stengt for handel, og militærjuntaen får ikke tilgang på midler som står på utenlandske bankkontoer. Mali, som er omgitt av land, er svært avhengig av import av drivstoff og basisvarer fra naboene.

— Alle diplomatiske, økonomiske og finansielle tiltak trer i kraft i dag og blir ikke hevet før konstitusjonell orden blir gjenopprettet, sier Elfenbenskystens president Alassane Ouattara, lederen for den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS. Blokken møttes mandag for å vurdere situasjonen i Mali og «sette i verk nødvendige tiltak». ECOWAS skal også ha militærstyrker klare som kan settes inn om nødvendig.

Bakgrunnen er kuppet 22. mars da en gruppe soldater stormet presidentpalasset og avsatte president Amadou Toumani Touré. Han befinner seg på ukjent sted i hovedstaden Bamako, men sier selv at han er i sikkerhet.

Kaptein Amadou Sanogo, som ledet kuppet, lovet å gjeninnføre grunnloven og alle statlige institusjoner, men juntaen innfridde ikke innen ECOWAS' 72-timersfrist.

Raknet

Situasjonen raknet raskt for juntaen, og presset økte fra mange kanter etter kuppet for halvannen uke siden.

I tillegg til truslene om sanksjoner fra nabolandene har opprørere benyttet seg av kaoset i kjølvannet av militærkuppet. Alle de tre viktigste byene i Nord-Mali har de siste dagene falt til tuaregene, som lenge har kjempet for en selvstendig tuaregstat i nord.

Søndag ble den legendariske ørkenbyen Timbuktu inntatt av opprørerne. I dagene før fikk de kontroll over Kidal og Gao, den siste provinshovedstaden som ligger på hovedveien langs Niger-elva.

I tillegg sier maliere i nord at islamister, som hjalp tuaregopprørerne med beleiringene, innfører sharialovgivning. Ifølge innbyggerne er det forbud å bruke vestlige klær og høre på vestlig musikk, og islamistene skal ha gjennomført razziaer på steder som serverer alkohol.

Handlingslammet

Det var nettopp fordi regjeringen virket handlingslammet i kampen mot opprørerne at juntaen gjennomførte kuppet. De ville trappe opp kampen mot opprørerne og jage dem bort fra byene.

Opprøret blusset i vinter opp igjen etter at tusenvis av tuareger som var leiesoldater under Gaddafi-regimet i nabolandet Libya, de siste månedene har vendt hjem med store mengder våpen.

Militærjuntaen sa søndag kveld at den har sendt representanter for å forhandle med opprørerne om en våpenhvile.

Franske myndigheter har bedt franskmenn i Mali om å forlate landet.

— Det anbefales å ikke reise til Mali inntil videre, het det i en uttalelse fra fransk UD mandag.

Det er omkring 5.000 franskmenn i Mali, som er en tidligere fransk koloni.